duminică, 28 septembrie 2008

Eveniment Cultural in Suedia

Anul Sf Scripturi si al Sf Liturghii la Malmo, Suedia

Astăzi, 28 Septembrie 2008, în Duminica a 18-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Dr Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Pogorârea Sfântului Duh” din Malmö, Suedia. Cu acest prilej, în sfântul locaş, târnosit încă din 1987 de adormitul întru fericire Patriarh Teoctist, s-au sărbătorit cele două evenimente semnificative ale acestui an, împlinirea a 500 de ani de la tipărirea primei cărţi pe pământul românesc, Liturghierul, apărut la Târgovişte în anul 1508 şi 320 de ani de la tipărirea primei ediţii integrale în limba română a Sfintei Scripturi-Biblia, apărută la Bucureşti, în tipografia Mitropoliei, în anul 1688. La propunerea Preaferictului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat hotărârea ca anului 2008 să i se confere pe plan spiritual şi cultural, o conotaţie specială, fiind intitulat “Anul Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii”.
Evenimentul cultural şi spiritual de la Malmö se înscrie în şirul manifestărilor începute încă din vară în Arhiepiscopia Târgoviştei, iar Preasfinţitul Macarie a avut bucuria să arate numeroşilor credincioşi prezenţi, ediţia de lux a Liturghierului lui Macarie din 1508, retipărit anul acesta la Târgovişte după formatul original, precum şi ediţia Bibliei din 1688, retipărită în ediţie jubiliară în anul 1988, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române din Bucureşti.
Atât Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, cât şi Părintele Paroh Mihai Radu, au subliniat însemnătatea deosebită a acestor momente fundamentale pentru istoria, cultura şi spiritualitatea neamului nostru, dată fiind legătura profundă dintre Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie.
O altă manifestare similară cu cea de la Malmö se va organiza Duminică, 5 octombrie, în Parohia Ortodoxă Română din Göteborg, în biserica sfinţită în anul 1992 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord
Postat de: Parintele Constantin
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu