duminică, 7 septembrie 2008

Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord Comunicat de Presa

Duminica 7 septembrie 2008, in biserica Parohiei Ortodoxe Romane „Sfanta Treime” din Stockholm, dupa oficierea Dumnezeiestii Liturghii, Preasfintitul Dr Macarie Dragoi, Episcopul Europei de Nord, impreuna cu parintii slujitori din aceasta comunitate, au savarsit o slujba de pomenire pentru Mitropolitul Andrei Saguna (1808-1873). Comemorarea de la Stockholm se inscrie in sirul manifestarilor dedicate implinirii in acest an a 200 de ani de la nastere si a 135 de la mutarea la cele vesnice a ierarhului numit pe drept cuvant „apostolul romanilor ortodocsi din Transilvania”.
In cuvantul sau de omagiere, Preasfintitul Parinte Episcop Macarie a evocat figura luminoasa a Mitropolitului Andrei Saguna, aratand ca personalitatea sa a fost si va ramane un reper de mare insemnatate in cultura si spiritualitatea romaneasca si universala, prin faptul ca s-a dovedit a fi in acelasi timp un bun roman si un vrednic pastor, cu deschidere spre valorile universale, statornic in credinta stramoseasca si un foarte mare misionar, reusind astfel sa dea o dimensiune si o stralucire aparte vietii bisericesti, culturale si nationale a romanilor din Ardeal, Banat, Crisana si Maramures.
Un alt cuvant de cinstire a fost rostit de cercetatorul Dr. George Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si Suedia, care si-a exprimat bucuria sa poata vorbi despre marele prelat si in calitatea sa de fost invatacel al primului gimnaziu intemeiat de Andrei Saguna la Brasov, in anul 1850, astazi Colegiul National „Andrei Saguna”, fiind una dintre cele mai vechi scoli superioare romanesti. Domnia sa vorbit in mod deosebit despre rolul ilustrului arhiereu in viata bisericeasca, culturala si nationala a romanilor ardeleni din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.


DEPARTAMENTUL DE INFORMARE, MASS MEDIA SI RELATII PUBLICE AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMANE A EUROPEI DE NORD.

Postat de:
Parintele Constantin
==================================================================

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu