marți, 12 aprilie 2011

Cuvantul Saptamanii.

OSANA!

          La intrarea Sa triumfala in Ierusalim, Iisus vine dinspre Betania (In.12 ,1). Betania a devenit numele prieteniei. Acolo traiau Maria, Marta si Lazar, prietenii Mantuitorului. In Sfintele Evanghelii, numai ucenicii mai sunt numiti ‘prietenii’ lui Iisus (Lc.12, 4). Nu toti cei trei frati sunt numiti direct ‘prietenii’ Mantuitorului. Cuvantul este folosit doar pentru Lazar:”Lazar, prietenul nostru a adormit”(In.11, 11). Prietenia Mantuitorului pentru Lazar reiese si din faptul ca Iisus a lacrimat in fata mormantului acestuia (In.11, 35-36). Fericiti sunt aceia care il au ca prieten pe Mantuitorul,
          Iosif Flaviu ne relateaza ca in aceasta perioada a anului, si anume la sarbatoarea Pastilor, milioane de pelerini se adunau in cetatea Ierusalimului pentru a comemora eliberarea din robia Egipteana si drumul lung de aproape 40 de ani catre Tara Sfanta: Canaan. Multi se instalau in afara zidurilor, in corturi sau in mici colibe de ramuri, sau pur si simplu sub cerul liber. Mai sunt deci 5 zile pana la Pasti (In.12, 1). Multimea de pelerini, ii fac lui Iisus un cortegiu triumfal si-l aclama ca pe Regele Mesianic:”Osana Fiului lui David; binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului” (Mt.21, 9).

SURSA: Pr.Prof. Dr. Vasile Mihoc, Meditatii la Evangheliile Duminicilor Triodului si Penticostarului, Ed Teofania, Sibiu, 2003, pp.93, 99.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu