marți, 30 iunie 2009

Cuvantul Saptamanii

Pictorul, teologul si academicianul Sorin Dumitrescu: De ce noi, Romanii?

“…M-am intrebat, in nestire, ce calitati anume ale bietei noastre semintii or fi placut intr-atat Semanatorului divin, incat sa fi determinat alegerea romanilor ca seminte ale credintei crestine dreptmaritoare? Intuitia si, la urma urmei, observarea simpla a semenilor nostrii imi sugereaza ca motiv al acestei electii dumnezeiesti geniul credintei care este, de departe, darul care reflecta cel mai deplin inzestrarea spirituala a neamului romanesc.
Romanii au nenumarate talente; talentul de a crede este insa singurul talent a carui stralucire reuseste sa arunce in umbra binecunoscutele noastre metehne nationale: dezbinarea, cleveteala, aflarea in treaba, barfa, bancul si usuratatea morala aferenta, incapacitatea de a finaliza un lucru inceput, smecheria, etc.
…Se pare ca ceea ce caracterizeaza la romani geniul credintei este tocmai calitatea aproape neverosimila a framantarii lui, in care amesteca ingaduinta cea mai distinsa cu o inspaimantatoare cerbicie dogmatica. Nimeni, in lumea ortodoxa, nu afirma o teologie care sa echilibreze atat de firesc (si in aceeasi masura uimitor) conformitatea dogmatica cu neasteptatele licente impuse de exigentele dumnezeiesti ale milei. Indraznim sa credem ca, dupa regenerarea discursului si investigatiei teologice, realizate la inceputul secolului XX de diaspora rusa, Occidentul – si impreuna cu el intreaga lume crestina – trebuie sa recunoasca urgent reperele inteligentei si ale trairii religioase autentice, asa cum le afirma inconfundabil crestinismul romanesc. Aceasta harisma specifica, inscrisa in codul genetic al oricarui roman ortodox, fie el, in putinatatea mintii lui, chiar si un ateu, se cerea probabil, mai devreme sau mai tarziu, descoperita lumii.”

Sursa: Sorin Dumitrescu, Rock si Popi, Editura Anastasia, Bucuresti, 1998, pp 87-88.
Postat de:
Parintele Constantin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu