miercuri, 2 aprilie 2014

Denia Acatistului Bunei Vestiri & Predica la Buna Vestire

Denia Acatistului Bunei Vestiri  

Este oficiata in fiecare an, vineri seara, in saptamana a V a a Postului Sfintelor Pasti.  Sarbatoarea isi are originea in interventia miraculoasa a Fecioarei Maria in timpul atacarii Constantinopolului de catre persi si avari, in 7 august 626. In timp ce imparatul Heraclie se afla intr-o expeditie in Orient, departe de Constantinopol, Patriarhul Serghie a facut procesiuni cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana "nefacuta de mana" a lui Hristos si vesmantul Maicii Domnului si a incurajat poporul sa inalte rugaciuni catre Nascatoarea de Dumnezeu. Ravna locuitorilor a fost atat de intensa, incat au reusit sa respinga inamicul. In semn de multumire, intreg poporul capitalei a petrecut noaptea victoriei cantand in picioare Imnul Acatist in biserica Maicii Domnului de la Vlaherne.

Comemorarea zilei de 7 august, ca zi de ajutor dat de Dumnezeu impotriva dusmanilor, a fost mutata in secolul al VIII-lea pe data de 25 martie, de Patriarhul Gherman. In secolul al IX-lea, aceasta era sarbatorita la sfarsitul Postului Sfintelor Pasti, iar mai tarziu a fost fixata in saptamana a V-a din Postul Mare.


Parintele Cleopa, Predica la Buna Vestire

La Prea Curata si Prea Sfânta Fecioara Maria toate darurile cele inalte si duhovnicesti, cu care a fost impodobita de Dumnezeu, s-au rezemat si au avut drept temelie vesnica smerita ei cugetare. Spre a deslusi mai luminat cele spuse despre smerenia Maicii Domnului, iata o istorioara. Se povesteste ca vestitul pictor Apeles a facut, pe lânga alte statui vrednice de lauda si mirare, si un minunat spic de grau de care atarna un porumb. Toti se mirau si se minunau de acea minunata sculptura, deoarece se parea ca in ea mestesugul nu urmeaza firii, ci o depaseste pe ea. Dar era o taina nedezlegata: cum un spic, care este asa de gingas cu puterea, sa poata tine pe el greutatea unui porumb? Dezlegarea tainei insa arata si inchipuie pe Prea Curata Fecioara Maria. Fecioara Maria era aici inchipuita printr-un fir de grau; iar porumbelul era chipul Duhului Sfant. Spicul sta aplecat de greutatea porumbului, aratand ca un simbol smerenia cea mare a Prea Curatei Fecioare Maria, care s-a aplecat cu multa dragoste si smerenie cand Duhul Sfant a venit peste ea si o a facut Lui salas (Luca 1, 35).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu