joi, 1 august 2013

Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului




Postul Adormirii Maicii Domnului, numit si „Postul lui august“, este unul dintre cele patru posturi randuite de Biserica, avand o perioadă fixa de aproximativ doua saptamani, de obicei intre 1 şi 14 august, dar exista si varianta cand ziua de lasatul secului - 31 iulie - pica miercuri sau vineri, si atunci se lasa sec cu o zi mai devreme, pe 30 iulie. De asemenea, postul se va continua chiar si în ziua Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, atunci cand aceasta zi va cadea miercuri sau vineri, dezlegandu-se doar la untdelemn, peste si vin.

Acest post precede praznicul Adormirii Maicii Domnului si a fost randuit de Biserica spre a aduce aminte de virtutile alese ale Sfintei Fecioare Maria si de postul cu care ea insasi, dupa Traditie, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice.

Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi. Originea lui trebuie cautata probabil prin secolul al V-lea. Data şi durata postului au fost uniformizate in intreaga Ortodoxie in anul 1166, la Sinodul local de la Constantinopol convocat de patriarhul ecumenic Loukas Chrysovergis stabilindu-se cele doua saptamani, intre 1 şi 14 august.


Puteti afla mai multe despre acest post citind interviul cu pr. lect. dr. Stelian Ionascu, parohul Bisericii „Izvorul Nou“ din Bucuresti, ziarul Lumina (http://www.ziarullumina.ro/interviu/postul-un-mijloc-de-desavarsire) de unde am extras si fragmentele de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu