miercuri, 7 noiembrie 2012

Cuvantul Saptamanii



 
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte mâine pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
 
 
Ca praznic al tuturor cetelor îngereşti, ziua de 8 noiembrie este cinstită încă din secolul al V-lea, răspândindu-se foarte repede în tot Răsăritul creştin. Sfinţii Arhangheli sau „Sfinţii Voievozi” sunt reprezentaţi de către iconografia bizantină, de cele mai multe ori, împreună.
 
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt cunoscuţi, mai ales, după icoanele lor. În general, sunt reprezentaţi la uşile împărăteşti ale fiecărei biserici. Unul este cu sabia în mână, celălalt este cu un glob în mână. Sfântul Arhanghel Mihail are sabia, fiind reprezentativ pentru perioada Vechiului Testament, cel care a făcut mijlocirea între Dumnezeul Vechiului Testament şi poporul ales al lui Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Gavriil este reprezentativ pentru Noul Testament, cu numele lui fiind corelată prima dintre acţiunile importante pe care le-a săvârşit Dumnezeu pentru mântuirea noastră şi anume Buna Vestire.
 
Arhanghelul Gavriil, al cărui nume înseamnă în limba ebraică „apărătorul meu este Domnul”, este cinstit în tradiţia creştină ca mesager al lui Dumnezeu. El este cel care a adus Fecioarei Maria vestea cea bună a Naşterii Mântuitorului.
 
Prin această vestire, pe care Arhanghelul Gavriil i-a adus-o Maicii Domnului şi mai ales prin dispoziţia Maicii Domnului de a răspunde chemării lui Dumnezeu şi de a conlucra împreună cu Dumnezeu pentru împlinirea planului de mântuire a omenirii întregi, s-a realizat, practic, mântuirea noastră, pentru că, astfel, Fiul lui Dumnezeu a putut să se Întrupeze.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu