miercuri, 25 aprilie 2012

Cuvantul Saptamanii

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului


Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului     

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului este sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la 25 aprilie.

Iscusitul dascăl al rugăciunii, Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, a reuşit să îmbine, în sihăstriile din ţinutul Buzăului şi Vrancei, asprimea ascetică a vieţii călugăreşti din Sinai şi Athos cu experienţa mistică a monahismului slav şi cu tradiţia isihastă de sihăstrie din sutele de schituri şi mănăstiri româneşti. A făcut din obştea sa o adevărată şcoală duhovnicească de trăire isihastă. Denumirea „de la Poiana Mărului“ se datorează schitului înfiinţat, prin 1730-1733, împreună cu alţi 12 ucenici în Poiana Mărului, în Munţii Buzăului.

Sfântul Cuvios Vasile s-a născut în anul 1692 în localitatea Poltava din Ucraina. A petrecut mai mulţi ani din tinereţea sa în aspre nevoinţe în sihăstriile din Rusia, apoi în Munţii Moşenski, în apropierea Kievului. Vine în Ţara Românească, foarte probabil pe vremea lui Constantin Brâncoveanu şi a Mitropolitului Antim Ivireanu, când viaţa bisericească şi culturală a Ţării Româneşti era în apogeu şi se stabileste la Mănăstirea Dălhauti. Timp de 20 de ani, cât a fost stareţ la Dălhăuţi, Cuviosul Vasile a strâns în jurul său o obşte de peste 40 de călugări sihaştri.

Cuviosul Vasile şi-a dat sufletul în mâinile Domnului în anul 1767, lăsând în urmă numeroşi ucenici.



 

Un comentariu:

  1. Bun cuvant de invatatura despre Sfantul Vasile de la Poiana Marului!

    Foarte impresionant videoclipul acesta , putem vedea atata lumina si bucurie pe chipul lor cantand" Hristos a invia!",ceea ce reflecta si credinta lor as putea spune.

    Ma bucur mult sa vad oamenii adunati asa, intru Hristos, in special tineri ; consider ca noi tinerii trebuie sa ne straduim sa fim cat mai aproape de Dumnezeu.

    Avandu-l pe Dumnezeu Prieten, nu ne vom simti niciodata tradati si vom avea posibilitatea sa aratam dragostea Lui si celor de langa noi; nu ne vom simti niciodata singuri si rataciti si intotdeauna vom sti sa alegem de la viata ce-i cu adevarat bun pentru noi.

    RăspundețiȘtergere