miercuri, 18 mai 2011

Cuvantul Saptamanii.

Duminica Sfintei Mucenite Fotini  samarineanca (26 Februarie).

Iisus pleaca din Iudeea spre Galileea, dar nu evita Samaria cum obisnuiau evreii (In. 4, 3-5). Intr-adevar aceasta zona era extrem de periculoasa din cauza tensiunilor etnice aparute intre samarineni si evrei. Se pare ca in 722 BC Asirienii invadeaza zona de nord a lui Israel cucerind astfel cele 10 triburi nordice. Brutal, i-au luat ostatici tragandu-i la propriu in Asiria cu carlige de pescuit. Mai tarziu acestia revenind, s-au casatorit cu cei care nu au fost luati captivi si astfel au aparut Samarinenii. Ura traditionala dintre ei si evrei provine din faptul ca samarinenii au modificat Pentateuhul, in locul Templului din Ierusalim au construit Templul de pe Mt. Garizim, Tablele Legii au fost primite tot pe acest 'sfant' munte si nu pe Sinai, etc.

De aici observam si mirarea femeii samarinence la rugamintea Mantuitorului:" Cum Tu, care esti iudeu, ceri sa bei apa de la mine, care sunt femeie samarineanca?" (In. 4, 9).

Aceasta femeie din cetatea Siharului, Samaria devine prima Evanghelista cunoscuta in Biserica pentru ca:"il marturiseste in cetatea Siharului pe Iisus ca fiind Hristosul"( In. 4, 28-30) intorcand la credinta multi samarineni care au crezut in Iisus pentru cuvantul femeii (In. 4, 39).

De altfel, Samarinenii finnd si primul neam care-l recunoaste pe Iisus ca fiind "Mantuitorul Lumii" (In. 4, 42).

SURSA: Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc Predici Exegetice la Duminicile de peste an, Teofania, Sibiu, 2001. p. 31-34.




Istoria Bisericii Ortodoxe - Bizantul pe video.crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu