marți, 8 septembrie 2009

Cuvantul Saptamanii

IPS Mitropolit Bartolomeu Anania:
Sf. Liturghie - Cartea deschisa a Imparatiei

Imparatia lui Dumnezeu este o realitate despre care noi, dupa doua milenii de teologie sistematica, stim mai putin decat talharul de pe cruce.
Cand vorbim despre telul final al vietii noastre, preferam sa spunem mantuire. Mantuirea insa, potrivit cu sensul cuvantului original grecesc, nu este decat salvarea dintr'o primejdie, eliberarea dintr'o inchisoare, siguranta de a nu te mai sti pandit de ceva rau.
Iisus Hristos este Mantuitorul nostru, Cel ce ne-a eliberat din robia pacatului si a mortii. Icoana Sa ca Salvator este aceea a pogorarii la iad, adancul din care ii trage afara pe Adam, pe Eva si pe toti cei care asteptau acolo eliberarea. Dupa acest moment, stim ce s'a intamplat cu Mantuitorul, dar nu stim nimic despre ceea ce s'a mai intamplat cu cei mantuiti.
Desigur, eliberarea din captivitate este un moment crucial in viata omului. Nu poate fi insa indiferent modul sau de viata de dupa aceea, daca va continua sa fie un raufacator, in cazul unui criminal, sau un handicapat psihic, in cazul unui prizonier de razboi. Stim ca Iisus i-a spus talharului pocait: Astazi vei fi cu mine in rai, dar despre rai, ce este el in sine, nu cunoastem decat ceea ce stia si Pavel, anume ca acolo sunt realitatile pe care ochiul nu le-a vazut si urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s'au suit.

...Liturghia este cartea deschisa a Imparatiei, singura in stare sa ne ofere o imagine clara si concreta a spatiului duhovnicesc in care se vor salaslui cei mantuiti.

Sursa:
Mitrop. Bartolomeu Anania, Cartea deschisa a Imparatiei - O insotire liturgica pentru preoti si mireni, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 2007, pp 14.
Postat de:
Parintele Constantin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu