Parohia Sfantul Macarie cel Mare, Saint Michael and All Angels Church, Lawns Lane Farnley, Leeds, LS12 5ET, West Yorkshire, UK
marți, 31 decembrie 2013
Taierea imprejur a Domnului
Sfîntul Maxim Mărturisitorul spune că a doua treaptă a urcuşului duhovnicesc "este desăvîrşita lepădare şi tăiere a voilor trupului şi a pornirilor sufleteşti, chiar şi a celor fireşti, către cele ce se nasc şi pier". În această treaptă creştinul nu se leapădă numai de păcatul cel făcut prin lucrare, ci şi de cel prin gînd. Căci numai de gîndim cele pătimaşe, este păcat la Dumnezeu. Tăierea împrejur este desăvîrşita lepădare a tuturor poftelor pătimaşe şi a mişcărilor pătimaşe ale sufletului şi ale mişcărilor fireşti ale lui. Sufletul şi trupul au mişcările lor fireşti de a mînca, de a bea, de a se odihni, de a se mîhni şi a se bucura. Prin tăierea împrejur, care este cea mai înaltă şi duhovnicească treaptă creştină, omul se opreşte, nu numai cu lucrul de la aceste mişcări fireşti ale trupului, ci şi cu gîndul, ca omul să iubească numai şi numai pe Dumnezeu printr-o viaţă exemplară şi prin contemplarea naturală în duh.
Din Predica Pr Cleopa; textul intreg la
http://paginiortodoxe2.tripod.com/predici_cleopa_sfinti/predica_taierea_domnului_imprejur.html
vineri, 27 decembrie 2013
Sarbatoarea Nasterii Domnului
Naşterea Domnului aduce mare bucurie şi binecuvântare celor ce veghează. Iisus Se naşte în peşteră şi este culcat într-o iesle, noaptea, pe când dormeau locuitorii Betleemului. La marginea oraşului se află în stare de veghe doar păstorii oilor. Acestor oameni simpli şi veghetori li se arată cete de îngeri întru lumină şi cântare (cf. Luca 2, 8-13), ca ei să vadă cum Dumnezeu schimbă pe cele smerite în slavă, iar singurătatea lor o preface în bucurie. Oameni din afara oraşului sunt chemaţi să devină cei dintâi prieteni ai familiei sărace şi străine, pe care Dumnezeu o binecuvântează prin naşterea Fiului Său ca om pentru mântuirea oamenilor. Magi de la Răsărit, de la distanţe mari, vin să vestească iudeilor că, tocmai în ţara lor, S-a născut un Prunc-Rege de Care depinde mersul astrelor. Darurile împărăteşti oferite Pruncului sărac, născut într-o peşteră şi culcat în iesle, au fost aduse de departe, dintr-o ţară străină, pentru a arăta iubirea lui Dumnezeu pentru Pruncul născut din Mamă săracă, neajutorată de cei de aproape, de acelaşi neam. De aceea, Sfântul Ioan Evanghelistul spune: „Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit“ (Ioan 1, 11).
Din Pastorala de Craciun a PF Daniel
Textul intregral in ziarul Lumina,
http://ziarullumina.ro/pastorala-de-craciun/nasterea-domnului-bucuria-cerului-si-pamantului-0
vineri, 13 decembrie 2013
Omul smerit
Cel smerit este constient de starea sa launtrica si, desi aceasta este urata, el nu-si pierde personalitatea. Cunoaste ca este pacatos si se intristeaza din pricina asta, dar nu deznadajduieste, nu se mistuie pe sine. Cel ce are sfanta smerenie nu vorbeste deloc, adica nu se impotriveste. Primeste sa i se faca observatii, sa-l controleze ceilalti, fara sa se manie si sa indreptateasca. Nu-si pierde echilibrul. Celui egoist, complexat, i se intampla contrariul: la inceput seamana cu cel smerit insa, daca il deranjeaza putin cineva, indata isi pierde pacea, se manie, se tulbura.
(Sursa: "Ne vorbeste Parintele Porfirie", Ed. Egumenita)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)