joi, 28 februarie 2013

Cuvantul Saptamanii


 
Sfantul Gherman din Dobrogea
 
 
Sfantul Gherman din Dobrogea a trait in secolul al IV-lea, in vremea Sfantului Ioan Gura de Aur, fiind cel mai bun prieten al Sfantului Ioan Casian. Cei doi au imbratisat viata monahala si au ramas nedespartiti pana la moarte. Sfantul Cuvios Gherman este praznuit de Biserica Ortodoxa ii ziua de 29 februarie, iar in anii bisecti, in ziua de 28 februarie.
 
Sfantul Cuvios Gherman din Dobrogea s-a nascut in jurul anului 368, undeva in Dacia Pontica, probabil in localitatea Casimcea, din judetul Tulcea. El a imbratisat inca din tinerete viata monahala, intr-una din manastirile invecinate.
 
In jurul anului 377, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, Cuviosul Gherman pleaca in Tara Sfanta, la o manastire din Betleem, aproape de Pestera Nasterii Domnului, unde se nevoieste vreme de cativa ani. Mai apoi, cei doi sfinti pleaca spre pustia Egiptului.
 
In anul 399, dupa ce trec prin Egipt, petrecand o vreme cu marii asceti din aceste locuri si vizitand marile manastiri de pe Valea Nilului, din Muntele Nitriei si din Muntele Sinai, cei doi sfinti se opresc in Constantinopol, unde il intalnesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului. Acesta din urma, cunoscand vietuirea lor sfanta, ii hirotoneste pe amandoi: pe Ioan Casian intru diacon, iar pe Cuviosul Gherman intru preot.
 
In anul 404, Sfantul Ioan Gura de Aur este depus din scaun, de imparatul Arcadie, si exilat pentru a doua oara. Din aceasta cauza, Cuviosul Gherman, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, merge la Roma, spre a-l instiinta pe papa Inocentiu I despre cele petrecute cu Sfantul Ioan Gura de Aur.
 
In ziua de 29 februarie 405, pe cand cei doi se aflau la Roma, cautand sa-l ajute pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care fusese exilat a doua oara, Cuviosul Gherman trece la cele vesnice. Cu toate acestea, nu se stie sigur unde a murit Cuviosul Gherman, el putand muri atat in manastirea infiintata de Sfantul Ioan Casian, in Marsilia, cat si in manastirea sa de metanie, din Dacia Pontica, in jurul anului 415.
 
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu