miercuri, 31 martie 2010

Cuvantul Saptamanii

Parintele Teofil Paraian, intr-un interviu cu Sabin Voda din 1998, talcuind randuielile Saptamanii Patimilor Mantuitorului:


"Credinciosii în această săptămână sunt cu mai multă grijă în ceea ce priveste rânduiala Postului, sunt cu mai multă luare aminte la slujbele dumnezeiesti care se fac în mod deosebit în această săptămână, slujbe mai lungi, slujbe mai adânci parcă decât în altă vreme, slujbe mai angajante pentru credinciosii care iau parte la ele, în dorinta de a-si aduce iubirea si recunostinta lor fată de Mântuitorul care pentru noi si pentru a noastră mântuire s-a răstignit în vremea lui Pontiu Pilat si a pătimit si s-a îngropat, ca după aceea să urmeze Învierea cea de-a treia zi, propovăduită de Scripturi si prăznuită de noi la Sfintele Pasti. În primele zile ale Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului Hristos este rânduit ca în Sfânta Biserică să se spună în chip de mărturisire si de rugăciune următorul text liturgic: "Cămara Ta Mântuitorule o văd împodobită si îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina sufletului meu, Dătătorule de lumină si mă miluieste".

Intregul interviu pe site-ul Parintelui Nistea la adresa:
http://www.nistea.com/Intampin2.htm#Semnificatia%20zilelor%20din%20S%E3pt%E3m%E2na

Mai jos, doua inregistrari recente ale grupului Evloghia, cuprinzand cantari specifice Saptamanii Patimilor:



Iata, Mirele vine - Corul Evloghia pe video.crestinortodox.ro


Cand slavitii ucenici - Grupul Evloghia pe video.crestinortodox.ro

Postat de:
Parintele Constantin

marți, 30 martie 2010

Programul slujbelor religioase de la Mirfield

Frati si surori intru Domnul,

Mai jos puteti gasi programul slujbelor religioase de la Mirfield, pentru perioada ramasa din Post. De asemenea, veti gasi si programul din Saptamana Patimilor si cea Luminata.

Joi, 1 Aprilie
10:00 – 14:00  Liturghie Vesperala (a Sfantului Vasile Cel Mare)
18:00 si 21:00 Utrenia Vinerii celei Mari (Denia celor 12 Evanghelii)

Vineri, 2 Aprilie
10:00 – 14:00  Ceasurile Imparatesti si Vecernia
18:00 - 21:00  Utrenia Sambetei celei Mari (Denia Prohodului)

Sambata, 3 Aprilie
10:00 – 14:00  Ceasurile & Liturghie Vesperala (a Sfantului Vasile Cel Mare)
19:30 - 22:30  Slujba Invierii

Duminica, 4 Aprilile (Invierea Domnului)
10:00 – 12:00  Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur
12:00 - 15:00  Agapa (Masa de Paste)
15:00 - 16:00  Vecernia (a doua Inviere)

Luni, 5 Aprilie
10:00 –13:30  Utrenia & Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur
18:00 - 19:00  Vecernie

Marti, 6 Aprilie
10:00 –13:30  Utrenia & Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur

Domnul sa ne intareasca sa petrecem timpul ramas din Post cu nadejde si putere.

In Hristos,

Parintele Constantin

duminică, 28 martie 2010

Slujbele de Pasti la Mirfield - va rugam cititi cu atentie!

Iubiti credinciosi,


Dupa cum ati aflat din mesajul Parintelui Constantin, comunitatea romaneasca „Sfantul Macarie Cel Mare” din nordul Angliei, va adreseaza invitatia de a participa, incepand de Joi 1 Aprilie, la slujbele bisericesti care vor fi oficiate in biserica de la demisol din incinta comunitatii anglicane „House of the Resurrection” din Mirfield. Programul liturgic din aceasta perioada a fost deja postat pe site-ul parohiei noastre si il puteti gasi la adresa: www.sfmacarie.org la rubrica ANUNTURI.

Postul pe care il vom duce la bun sfarsit dupa a noastra putere si cu mila Domnului Cel Rastignit si Inviat, se va incheia imediat dupa slujba Sfintei Liturghii de duminica, 4 Aprilie.

Dupa Sf. Liturghie, intre orele 12:00 si 15:00, vom organiza o agapa, prilej sa ciocnim oua rosii, sa ne bucuram de mancaruri traditionale romanesti - pasca, cozonac si tot ceea ce vom pregati fiecare dintre noi – in incercarea noastra de a ne bucura impreuna la cea mai mare sarbatoare de peste an. Ca de fiecare data, Consiliul Parohial va asigura sala in care se va desfasura agapa si bautura.

Va retinem atentia cu cateva amanunte de ordin organizatoric:

1. Vineri seara la Denia Prohodului si sambata seara, in noaptea Sfintei Invieri, vom asigura cartoane pentru lumanari, in incercarea de a impiedica scurgerea cerii de la lumanari pe covoare si parchet intr-un loc care nu ne apartine, dar pe care il inchiriem pentru slujbele de peste an. Cartoanele se vor gasi langa standul de lumanari .
Prezenta copiilor este o bucurie la asa o Sfanta si Dumnezeiasca sarbatoare ; adresam in acelasi timp o mare rugaminte parintilor sa acorde o atentie deosebita celor mici mai ales in momentele de iesire / intrare in sfanta biserica sau cand credinciosii sunt chemati sa ia lumina. Din dorinta de a evita orice accident sau incident neplacut, recomandam copiilor cu varsta pana la 8 ani sa nu aprinda sau sa foloseasca lumanari individual.

2. Cei care doresc sa contribuie cu preparate culinare la agapa de duminica, sunt bineveniti sa le aduca in sala recent inaugurata a Colegiului Invierii de la Mirfield, dupa Sf. Liturghie. Detaliile despre locatia salii vor fi comunicate la sfarsitul slujbei. Accesul in sala Colegiului nu ne va fi permis mai inainte de ora stabilita (12:00), asa ca va rugam sa aranjati preparatele direct pe platouri / farfurii, mai ales ca cel mai probabil nu vom avea access la facilitatile bucatariei Colegiului.

3. Avand in vedere faptul ca incinta, biserica si celelalte facilitati nu ne apartin, va rugam sa cititi cu atentie si sa respectati mesajele plasate in diferite locatii (de exemplu afise plasate pe diferite usi la care accesul nu este permis).

4. Sala in care se va asigura agapa este inchiriata intre 12:00 si 15:00. Va rugam sa ne ajutati in efortul de a elibera sala inainte de aceasta ora, curata si aranjata asa cum am gasit-o.

Detalii legate de locatia bisericii noastre in Mirfield le gasiti la link-ul: www.sfmacarie.org, cu precizarea ca intrarea se face pe poarta de la baza dealului, (atentie la senzorii de proximitate care deschid automat poarta pentru masini). Sunt posibilitati de parcare (in interior, iar daca nu mai sunt locuri in cele 2 parcari, atunci pe strazi unde se poate parca fara probleme). Biserica se afla la demisolul bisericii mari.

Cu speranta ca ne vom ruga si bucura impreuna in ziua cea mai sfanta de peste an, va asteptam cu drag la Mirfield!


Comitetul de organizare,


Parohia “Sf Macarie cel Mare”, Mirfield

miercuri, 24 martie 2010

Cuvantul Saptamanii

Ierom Savatie: Iata roaba Domnului! Fie mie dupa cuvantul Tau!



Cuvantul liber al celei care avea sa devina Nascatoarea de Dumnezeu si Maica Luminii este DA-ul, AMIN-ul omului prin care acesta L-a lasat pe Dumnezeu sa-i lucreze mantuirea. In cuvantul cu rezonanta vesnica al Preacuratei sta principiul fundamental al legaturii sanatoase si mantuitoare a omului cu Facatorul lui. Nevointa de intrare a mintii si a inimii noastre in duhul ascultarii de Cuvantul lui Dumnezeu si ravna pentru a nu iesi din gandul Sau si din voia Sa reprezinta nimic altceva decat ROSTUL implinit al existentei noastre ca “musafiri” ai acestui pamant si acestei vieti foarte scurte. Asa cum spunea foarte direct parintele Rafail Noica, mantuirea noastra se “joaca” in pendularea noastra de aici – prin alegerile si deciziile noastre – intre Rai si Iad, unde Raiul este reprezentat de trairea noastra in duhul rugaciunii: “Faca-Se voia Ta!”, iar Iadul nefiind altceva decat momentul in care Dumnezeu ne zice noua: “Faca-se voia ta.
...Sa nu te temi atunci cand nu ti se indeplinesc rugaciunile, dar sa te temi atunci cand ti s-a indeplinit o rugaciune. Pentru ca va trebui sa duci la bun sfarsit ceea ce ai fagaduit sa faci. (…) Iata, ai primit? Teme-te de acum inainte! Ce faci acuma? Dumnezeu ti-a aratat incredere si ti-o dat. Na, poftim: fa! E ca si cum ai facut – nu vreau sa fac o comparatie nepotrivita – un imprumut la banca fara sa te gandesti de unde o sa-l dai inapoi, fara sa ai niciun venit, dar sa cheltuiesti… Nu pentru ca Dumnezeu ar cere ceva, dar asa, ca atitudine. Sa ne temem atunci cand am primit! Vom fi responsabili de darul asta. Cui mult i se da, mult i se cere...

Sursa:
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/03/27/fie-mie-dupa-cuvantul-tau-doamne/

Postat de:
Parintele Constantin

sâmbătă, 20 martie 2010

Începem de acasă



“…Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că şi Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi…” Marcu 10,32-45; Luca 7,36-50








Începem de acasă
Nu trebuie să ne părăsim casele şi să mergem departe de tot pentru a fi slujitori ai lui Hristos asemenea Cardinalului Leger sau dr. Tom Dooley sau dr. Schweitzer. Putem să fim slujitori ai lui Hristos începând de acasă. Putem fi servitorul partenerului nostru de căsnicie. Câte căsătorii nu au fost ruinate de dorinţa
de a porunci în loc de a asculta,
de a fi iubit în loc de a iubi,
de a fi servit în loc de a sluji,
de a fi înţeles în loc de a înţelege.
Când de diferite ar fi căsătoriile dacă ne-am ghida după cuvintele lui Hristos: “Care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă”.
Ce schimbare dramatică ar aduce adoptarea statutului de slujitor în relaţiile noastre cu copiii!
Câţi tineri nu au ajuns rebeli pentru că în copilărie au trăit sub dictatura unui părinte? A unui părinte care nu ştia decât să latre comenzi, să se comporte ca un avocat, să ceară ascultare în virtutea faptului că este tată sau mamă.
Dar oare părinţii sunt “cei mari” datorită poziţiei lor în familie, sau aceasta ar trebui să depindă
de disponibilitatea lor de a-şi sluji copiii,
de a le da un exemplu demn de respect,
de a-şi petrece timpul cu ei,
de a se juca cu ei,
de a se ruga cu ei,
de a vorbi cu ei,
de a-i asculta,
de a discuta,
de a-i înţelege?
“Care va vrea să fie întâi între voi (inclusiv tu, soţule/soţie, sau tu, părinte), să fie tuturor slugă.” (Pr.A.Coniaris)


Duminica a cincea din Sfântul şi Marele Post al Paştilor este numită şi Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, pentru că această sfântă cuvioasă, deşi este pomenită în ziua de l aprilie, este prăznuită şi în Duminica aceasta, ea fiind o icoană sau o pildă a pocăinţei şi a ridicării duhovniceşti a omului prin smerenie şi prin post.

Ca şi Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca ne pregăteşte să înaintăm duhovniceşte spre Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Floriilor şi Săptămâna Sfintelor Patimi ale Domnului, pentru a intra apoi în lumina şi bucuria Sfintelor Paşti.                                          PF Daniel Ciobotea


Duminica, 21 martie, programul se desfasoara asa :
09:30 - 10:00 Spovedanii
10:30 – 13:30 Utrenia & Sfanta Liturghie a Sf. Vasile Cel Mare
14:00 - 17:00 Spovedanii

Schedule of Services

Dear Brothers and Sisters in Christ,

For the remaining part of the Lent, as well as for the Passion's Week and Bright Week, our service schedule is as shown below:

Sunday, 21th March
09:30 - 10:00 Confessions
10:30 – 13:30 Matin & Divine Liturgy of Saint Basil The Great
14:00 - 17:00 Confessions

Saturday, 27th March (Lazarus Saturday)
19:30 – 20:45 Vesper & Artoklasia
20:45 - 22:00 Confessions

Sunday, 28th March (Palm Sunday)
09:30 - 10:00 Confessions
10:30 – 13:30 Matin & Divine Liturgy of Saint Basil The Great
14:00 - 17:00 Confessions

Thursday, 1st April
10:00 – 14:00 Vesperal Liturgy of Saint Basil the Great
18:00 si 21:00 The Mating of Great Friday & the Service of the 12 Gospels

Friday, 2nd April
10:00 – 14:00 Royal Hours and Vesper
18:00 - 21:00 The Mating of Great Saturday & Lord’s Burial Service

Saturday, 3rd April
10:00 – 14:00 Hours & Vesperal Liturgy of Saint Basil the Great
19:30 - 22:30 Resurrection Service

Sunday, 4th April (Lord’s Resurrection)
10:00 – 12:00 Divine Liturgy of Saint John Chrysostom
12:00 – 15:00 Agapa (Easter Common Meal)
15:00 - 16:00 Vesper

Monday, 5th April
10:00 –13:30 Matin & Divine Liturgy of Saint John Chrysostom
18:00 - 19:00 Vesper

Tuesday, 6th April
10:00 –13:30 Matin & Divine Liturgy of Saint John Chrysostom

My God grant us the strength to complete the remainder of the Lent.

In Christ,

Fr Constantin

miercuri, 17 martie 2010

Cuvantul Saptamanii

Cuvant din Pateric, despre pocainta:











Un frate îl întrebă pe avva Pimen:
– Am făcut păcat mare şi vreau să mă pocăiesc trei ani.
– E mult.
– Dar până-ntr-un an?
– E mult.
Cei de faţă ziseră:
– Până în patruzeci de zile?
– E mult. Apoi adăugă: eu aşa spun, dacă din toată inima se pocăieşte omul, şi nu păcătuieşte mai departe, şi în trei zile îl primeşte Dumnezeu.

Sursa: Patericul Egiptean, slova P - Despre Ava Pimen.

Postat de:
Parintele Constantin

sâmbătă, 13 martie 2010

Scara



“…Căci învăţa pe ucenicii Săi şi le spunea că Fiul Omului se va da în mâinile oamenilor şi-L vor ucide, iar după ce-L vor ucide, a treia zi va învia. Ei însă nu înţelegeau cuvântul şi se temeau să-L întrebe…”








Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al rugăciunii şi al pocăinţei

Duminica a IV-a din Sfântul şi Marele Post al Paştilor este unită cu pomenirea Sfântului Ioan Scărarul. Acesta a trecut la Domnul în anul 649, trăind în ultima parte a secolului al VI-lea şi prima parte a secolului al VII-lea.

Sfântul Ioan Scărarul a fost un dascăl al rugăciunii, al ostenelilor, al nevoinţei şi al pocăinţei. În cartea sa numită Scara virtuţilor sau Scara Paradisului ne arată cum trebuie să ne eliberăm de patimi şi să dobândim virtuţile, iar smerenia şi iubirea sunt virtuţile cele mai mari pe care el le descrie în cartea sa. Sfântul Ioan Scărarul, ca dascăl al virtuţilor dobândite prin credinţă puternică, prin post şi rugăciune, este un dascăl al întregii creştinătăţi. Cartea lui, Scara, a fost citită ca un manual de viaţă duhovnicească secole de-a rândul, în mediul monahal. Şi astăzi, în unele mănăstiri, este citită mai cu seamă în perioada postului. În cuvinte simple, dar cu un conţinut foarte adânc, Sfântul Ioan Scărarul ne arată lupta duhovnicească din suflet, din minte şi din inimă a celui care se străduieşte să urce spre Dumnezeu prin împlinirea poruncilor dumnezeieşti, prin curăţirea de patimi. Sfântul Ioan Scărarul este numit în cântările acestei duminici el însuşi “scară a virtuţilor”, “lauda monahilor”, “luminător şi călăuzitor pe drumul mântuirii”.

Pocăinţa, smerenia, lacrimile, toate nevoinţele de care se face pomenire în Scara Sfântului Ioan au ca scop curăţirea noastră de patimi şi creşterea noastră în virtuţi. Aceste virtuţi sunt adunate în suflet ca flori de lumină pentru a le oferi Mântuitorului Iisus Hristos în lumina Sfintelor Paşti. Sfântul Ioan Scărarul, dascăl al rugăciunii, al postirii, al pocăinţei, este nu numai lăudat în cântările Utreniei acestei duminici, ci este şi chemat să se roage pentru noi. El e nu numai un model, o icoană duhovnicească, ci şi un rugător pentru noi. De aceea, noi îl rugăm pe Sfântul Ioan Scărarul să ne ajute să simţim puterea lui Hristos Care l-a vindecat pe copilul demonizat îndrăcit şi să vindece sufletele şi trupurile noastre de toată patima, de toată ispita, de toată nevoia şi să ne dăruiască bucuria vindecării pe care a simţit-o tatăl copilului vindecat şi copilul însuşi, spre salva lui Dumnezeu şi mântuirea noastră. Amin. ( PF Daniel Ciobotea)

Duminica, 14 martie, Sfanta Liturghie incepe la ora 11:30.

miercuri, 10 martie 2010

Cuvantul Saptamanii

Mitropolitul Antonie Plamadeala*: Iertarea

„Te manii pe cel care iti face rau. Mai alespe cel care te vorbeste de rau. Te superi. Suferi. Suferi de o durere adanca a sufletului, mai mare decat orice durere a trupului. Te superi indeosebi cand o face pe nedreptate. Cand inventeaza. Mai ales cand te judeca asa, cu nedreptate, suferinta ta atinge culmi care cheama razbunarea. Si cand te judeca pe dreptate, te superi. Ai dori sa te ierte. Nimeni nu este bucuros de greselile pe care le-a facut. Le-ar dori uitate. Aceasta dorinta este aproape intotdeauna semn de parere de rau, de cainta. Si te doare profund, te arde, te mistuie, cand nu ti se primeste cainta. Poate ca de aceea Mantuitorul ne sfatuieste sa iertam si noi pe cei care ne fac rau, poate ca si lor le va parea rau. Sigur ca le va parea rau. Sa iertam si noi raul pe care ni-l fac, asa cum am dori sa ni se ierte si noua greselile noastre. Sa iertam, adica, mai ales pe cei care cu nedreptate ne fac rau, pe cei care ne ruineaza prestigiul cu evidenta rea-credinta, pe cei care ne calomniaza, pe cei care ne insulta. Pe cei care ne judeca pe dreptate, sa-i consideram unelte ale judecatii lui Dumnezeu, care, pedepsindu-ne acum, nu ne va mai pedepsi dincolo, la Marea Judecata.
Si sa ne rugam pentru cei care se fac unelte ale pedepsei lui Dumnezeu, din rautatea lor. Sa ne rugam sa nu vina si asupra lor judecata si plata. Mai ales de razbunare sa ne departam. Sa stie cei care ne fac rau cu dreptate sau cu nedreptate, ca nu ne vom razbuna. Sa nu se teama de noi. Si, daca se poate, sa nu zicem nici macar vorba biblica: „A Domnului este razbunarea”, caci, daca o zicem, se cheama ca tot n-am iertat...”.

*Fost mitropolit al Ardealului, intre 1982 - 2005.

Sursa:
Antonie Plamadeala, Cuvinte Duhovnicesti, Sibiu, 2000, pag. 42.

Postat de:
Parintele Constantin

sâmbătă, 6 martie 2010

Oamenii “plus”

« …Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa… » Marcu 8,34-38;9,1




Oamenii “plus”

Există două feluri de oameni – oamenii plus şi oamenii minus. Aceia al căror simbol este semnul minus nu adaugă niciodată fericire cuiva. Mai degrabă o iau. Când pleacă din compania ta, te simţi mai sărac în credinţă, mai sărac în iubire, mai sărac în speranţă. Mulţumim lui Dumnezeu însă că mai există un grup – poporul lui Dumnezeu -, oamenii Crucii, cei care trăiesc credinţa în Fiul lui Dumnezeu: oamenii plus. Biblia îi numeşte “sarea pământului”, “lumina lumii” şi “mireasma lui Hristos”. Ei adaugă vieţii: curaj, credinţă, iubire, speranţă, pace, bucurie.


Astăzi, în sărbătoarea adorării Sfintei Cruci, privind la marele semn plus al lui Dumnezeu, frumos împodobit cu flori, să ne amintim că:
1. Omul nu trebuie să fie singur în problemele şi necazurile lui. El poate avea marele plus al prezenţei lui Dumnezeu, al iubirii şi grijii Sale.
2. Omul păcătos plus Dumnezeu egal iertare.
3. Omul confuz plus Hristos egal nou scop, nou sens, o persoană total nouă.
4. Omul copleşit de vină plus Hristos egal “pacea lui Dumnezeu care depăşeşte întreaga raţiune”.
5. Omul pe moarte plus credinţa în Hristos egal viaţa eternă cu Dumnezeu în ceruri.
6. Omul slab plus Hristos egal putere. “Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte” (Filipeni 4,13).
7. Omul disperat plus Hristos egal speranţă, o speranţă ce spune: “Nu trebuie să rămâi în starea în care eşti. Tu, aşa cum eşti, plus puterea răscumpărătoare a lui Dumnezeu, egal persoana care doreşti să fii, persoana despre care Dumnezeu poate să spună într-o zi: Acesta este preaiubitul Meu fiu sau preaiubita Mea fiică, în care am binevoit.”                           (Pr. A.Coniaris)



Duminica, 7 martie, Sfanta Liturghie incepe la ora 11 :30.

marți, 2 martie 2010

Parintele Rafail Noica despre post, iertare si vocatie

Postul. Ce este postul? Postul, ca orice infranare de la cele ale lumii acesteia, de la cele ale vietii biologice, este parte dintr-o nevointa omeneasca prin care micsoram putin partasia noastra cu materia, cu biologia. E o taina in om, unde, imputinandu-se puterea acestei biologii grosolane, se poate da mai mult liber-frau duhului sa-si exprime ale sale.


Aceasta constientizare poate sa mearga foarte departe, pana la acele nevointe precum le canta Troparele pentru sfinti cuviosi, “nevointe mai presus de fire”. Dar, deocamdata, nevointe pe masura puterii noastre firesti, desi postul nu este post in sensul adevarat al cuvantului – cum a postit Moisi, cum a postit Ilie, cum a postit Mantuitorul, patruzeci de zile nemancand nimic. Si au postit si Parintii nostri din scoala filocalica, ca sa-i zicem asa, de cand cu Antonie cel Mare, ba poate si inainte. Au postit si patruzeci de zile si, zic in Patericul Egiptean, si saizeci de zile (si au socotit ca totusi patruzeci de zile este masura omului cum a aratat-o Hristos, Dumnezeu cel intrupat). Dar ce numim noi post este un prim pas, accesibil tuturor.


Textul intreg la:
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/12/16/parintele-rafail-noica-despre-subtirimea-si-vulnerabilitatea-iubirii-lui-dumnezeu-pentru-noi-de-ce-postim-de-ce-sa-iertam-care-ne-e-vocatia/