joi, 22 august 2013

A te cunoaste pe tine insuti

"Doar printr-o smerenie neinteleasa si misterioasa pentru lume poti afla adevarul despre tine insuti. A te cunoaste pe tine insuti ... este o cunoastere foarte importanta. O multime de oameni isi traiesc veacul fara a se cunoaste pe sine. Caci noi avem doar unele pareri si fantezii despre noi insine, in functie de slava desarta, mandria, necazurile si ambitiile noastre. Iar adevarul, oricat de amar ni s-ar parea acest lucru, este ca noi suntem "ticalosi, si vrednici de plans, si saraci, si orbi si goi..." Va amintiti cuvintele acestea din Apocalipsa? Acest lucru se descopera doar printr-o cercetare extrem de sincera, in lumina Evangheliei, a sinelui nostru. Aceasta si este, daca vreti, adevarata smerenie. Ea nu il injoseste catusi de putin pe om. Dimpotriva, cei ce trec prin incercarea acestui ultim si cumplit adevar devin sfinti, devin acei inainte-vazatori, prooroci si facatori de minuni, pe care voi ii admirati." (Sursa: “Nesfintii Sfinti”, Arhim. Tihon Sevkunov, Ed. Egumenita, 2012)

luni, 5 august 2013

Schimbarea la Fata a Domnului – 6 august

Sarbatoarea Schimbarii la Fata dateaza de la inceputul sec. al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena zideste o biserica pe Muntele Tabor. Aceasta sarbatoare este prin excelenta aceea a indumnezeirii naturii noastre omenesti si a participarii trupului nostru trecator la bunurile vesnice, care sunt mai presus de fire. Inainte chiar de a indeplini Mantuirea noastră prin Patimile Sale, Mantuitorul arata atunci ca scopul venirii Sale în lume era tocmai sa aduca pe tot omul la contemplatia slavei Sale dumnezeiesti. Din acest motiv sarbatoarea Schimbarii la Fata i-a atras în mod deosebit pe calugari, care si-au inchinat intreaga viata cautarii acestei lumini.

Lumina nematerială, necreata si situată in afara timpului, aceasta era Imparatia lui Dumnezeu venit intru puterea Duhului Sfant, dupa cum Domnul promisese Apostolilor Sai. Intrevazuta atunci pentru o clipă, aceasta lumina va deveni mostenirea vesnică a alesilor in Imparatie, cand Hristos va veni din nou, stralucind in toata scanteierea slavei Sale. Va reveni invaluit în lumina, in aceasta lumina care a stralucit in Tabor si care a tasnit din mormant in ziua Invierii Sale, si care, raspandindu-se asupra sufletului si trupului celor alesi, ii va face sa straluceasca si pe ei "precum soarele" (cf. Matei 13:43).

Din Sinaxarul zilei de 6 August,

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august06.htm

joi, 1 august 2013

Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului




Postul Adormirii Maicii Domnului, numit si „Postul lui august“, este unul dintre cele patru posturi randuite de Biserica, avand o perioadă fixa de aproximativ doua saptamani, de obicei intre 1 şi 14 august, dar exista si varianta cand ziua de lasatul secului - 31 iulie - pica miercuri sau vineri, si atunci se lasa sec cu o zi mai devreme, pe 30 iulie. De asemenea, postul se va continua chiar si în ziua Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, atunci cand aceasta zi va cadea miercuri sau vineri, dezlegandu-se doar la untdelemn, peste si vin.

Acest post precede praznicul Adormirii Maicii Domnului si a fost randuit de Biserica spre a aduce aminte de virtutile alese ale Sfintei Fecioare Maria si de postul cu care ea insasi, dupa Traditie, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice.

Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi. Originea lui trebuie cautata probabil prin secolul al V-lea. Data şi durata postului au fost uniformizate in intreaga Ortodoxie in anul 1166, la Sinodul local de la Constantinopol convocat de patriarhul ecumenic Loukas Chrysovergis stabilindu-se cele doua saptamani, intre 1 şi 14 august.


Puteti afla mai multe despre acest post citind interviul cu pr. lect. dr. Stelian Ionascu, parohul Bisericii „Izvorul Nou“ din Bucuresti, ziarul Lumina (http://www.ziarullumina.ro/interviu/postul-un-mijloc-de-desavarsire) de unde am extras si fragmentele de mai sus.