luni, 31 ianuarie 2011

Cuvantul Saptamanii

2 Februarie,
Sarbatoarea Intampinarii Domnului

Evenimentul care constituie subiectul sărbătorii Întâmpinării Domnului Hristos apare relatat în Evanghelia Sfântului Luca, capitolul 2, versetele 22-38. Hristos este adus la Templu de Maria şi de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii. În Templu este întâmpinat de Simeon şi de Ana. Simeon este descris de Sfântul Luca Evanghelistul ca un om credincios, un drept care respecta rânduielile Legii Vechi, dorind să vadă mântuirea lui Israel, iar Duhul Sfânt era peste el. Duhul i-a dezvăluit că nu va vedea moartea până ce nu-L va vedea pe Mesia (Luca 2, 25-26).  Hristos este numit de Simeon „lumina care luminează neamurile şi slava poporului Israel” (Luca 2, 32). 

Textul integral se gaseste in ziarul Lumina:

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

In casa ta

1. Şi intrînd, trecea prin Ierihon.
2. Şi iată un bărbat, cu numele Zaheu, şi acesta era mai-marele vameşilor şi era bogat.
3. Şi căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulţime, pentru că era mic de statură.
4. Şi alergînd el înainte, s-a suit într-un sicomor, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă.
5. Şi cînd a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămîn.
6. Şi a coborît degrabă şi L-a primit, bucurîndu-se.           (Luca19,1-10)





Cu milostenia începe mântuirea…Însă milostenia te face apt să simți mila lui Dumnezeu, milă a Lui care te duce spre iubirea de Dumnezeu și de semeni.
Pentru că iubirea de Dumnezeu și de oameni ne arată oameni plini de o iubire milostivă, paradoxală, frumoasă, în care iubirea e atentă față de toți, indiferent dacă cel din fața noastră înțelege sau nu sensul milosteniei noastre, care e acela de a-l umple de harul lui Dumnezeu.
Pentru că venirea Domnului la un om păcătos în casă, la Zaheu, l-a făcut pe acela să simtă diferența dintre Lege și iconomie.
Legea îl exludea pe Zaheu din compania oamenilor cucernici, pentru că era necucernic. Venirea Domnului la el era o trecere peste Lege, o iconomie, o îngăduință.
După Lege nu se puteau întâlni cei doi: Domnul și Zaheu. Însă după iconomie, potrivit iconomiei mântuirii, Cel Prea Sfânt Se întrupează pentru noi și pentru mântuirea lumii, arătând că ceea ce se face din dragoste și pentru mântuirea unui om e mai important decât distanțarea față de el, decât indiferența față de el, decât izolarea lui.(Pr. Dorin Piciorus)

Duminica, 30 ianuarie, Sf.Liturghie incepe la ora 11:30.

Sfintii Trei Ierarhi, dascali ai unitatii Bisericii pe video.crestinortodox.ro

miercuri, 26 ianuarie 2011

Cuvantul Saptamanii

IPS Mitropolit Bartolomeu Anania: Despre mila Domnului

"Cand Psalmistul exclama interogativ: Ce este omul, ca-Ti amintesti de el?, sensul nu este acela ca Dumnezeu Isi uitase cumva de neamul omenesc, ci ca oamenii, in pofida nimicniciei si nevredniciei lor, continua sa ramana in memoria Creatorului lor. Cand oamenii isi amintesc ca sunt nevolnici de acest privilegiu, Ii implora lui Dumnezeu prin aceeasi voce a lui David: "Adu-Ti aminte de indurarile Tale, Doamne, si de milele Tale, ca din veac sunt". Observam aici ca indurarile si milele lui Dumnezeu sunt din veac, adica dintotdeauna, si ca ele se cer doar "reactivate" ca raspuns la rugaciunea omului".
Sursa:
Bartolomeu Anania, Cartea Deschisa a Imparatiei -  O insotire liturgica pentru preoti si mireni, Editura IBMBOR, Bucuresti, 2007,  p. 161.

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Modificare Program Liturgic 23 Ianuarie 2011

Dragi membrii ai parohiei noastre,
La invitatia comunitatii ortodoxe sarbe din Halifax de a participa la hramul parohiei lor, va anuntam ca Duminica, 23 ianuarie, NU VA FI SLUJBA LA LEEDS.
Cei care doriti sa participati la Sf. Liturghie de la Halifax (ora 11:00), aveti mai jos coordonatele locatiei:
Serbian Orthodox Church of St. John the Baptist, Heap Street, Boothtown, Halifax, HX3 6JE
Revenim la Leeds pe 30 ianuarie, dupa orarul obisnuit.
Doamne ajuta!
Pr. Constantin

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Omul credincios şi demn

“…În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbaţi leproşi care stăteau departe şi care au ridicat glasul şi au zis: Iisuse, Învăţătorule, fie-ţi milă de noi! Şi văzându-i, El le-a zis: Duceţi-vă şi vă arătaţi preoţilor. Dar, pe când ei se duceau, s-au curăţit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Şi a căzut cu faţa la pământ la picioarele lui Iisus, mulţumindu-I. Iar acela era samarinean. Şi răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curăţit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? Apoi i-a zis: Scoală-te şi du-te; credinţa ta te-a mântuit! “                       Lc. 17, 12-19.



Evanghelia de astăzi ne arată că omul este cu adevărat om, adică fiinţă raţională şi relaţională, când este recunoscător lui Dumnezeu şi oamenilor pentru darurile şi binefacerile pe care le primeşte. Omul credincios şi demn mulţumeşte permanent lui Dumnezeu pentru că trăieşte în creaţia lui Dumnezeu şi o foloseşte, adică foloseşte aerul, apa, pământul, căldura soarelui şi toate cele făcute de Dumnezeu pentru a susţine viaţa umană. Iar oamenilor care-l ajută le mulţumeşte pentru că recunoştinţa este lumina vieţii în comuniune de valori spirituale.
Când nu mai mulţumim lui Dumnezeu, nici măcar pentru ajutorul primit de la El spre a ne salva viaţa, ne dezumanizăm complet. Evanghelia de astăzi ne cheamă, aşadar, să ne umanizăm permanent, să devenim cât mai umani, mulţumind lui Dumnezeu pentru binefacerile Lui şi mulţumind oamenilor prin care Dumnezeu lucrează vindecarea noastră de boală sau izbăvirea noastră dintr-o situaţie dificilă.
Nerecunoştinţa faţă de Dumnezeu-Creatorul, indiferent cum este ea motivată, potrivit Evangheliei de astăzi, e o stare nefirească. Nu este firesc şi nici uman, nu este drept şi nici nu este demn să nu mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor când ni se face un bine. De aceea, în fiecare duminică şi sărbătoare de peste an, iar în mănăstiri chiar în fiecare zi din săptămână, Biserica aduce mulţumire sau recunoştinţă lui Dumnezeu prin slujba Sfintei Euharistii sau a Sfintei Liturghii euharistice.                                                  PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Duminica, 16 ianaurie, Sf. Liturghie incepe la ora 11:30.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Cuvantul Saptamanii

Cat timp ii acordam lui Dumnezeu?

Ce loc ii acordam lui Dumnezeu in viata noastra zilnica? De cate ori pe zi inima noastra tinde  catre comorile vremelnice ale acestei lumi si da uitarii comorile din ceruri “unde nici molia, nici rugina nu le strica, si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura” (Matei 6, 21). Cate zile si ani de eforturi si cate nopti nedormite sacrificam pentru a obtine o diploma, un post mai inalt, un salariu mai bun, o masina, o casa si alte bunuri lumesti, si cat timp ii acordam lui Dumnezeu?

Textul integral in revista Mitropoiei, Apostolia nr 33, Decembrie 2010, p.36.

Astazi, 12 ianuarie, facem pomenirea Sfintei Mucenite Tatiana Diaconita.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Sa fie Lumina


“Pământul lui Zabulon şi pământul lui Neftali spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; Poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare şi celor ce şedeau în latura şi în umbra morţii lumină le-a răsărit”. Matei 4,12-17


Iisus s-a născut noaptea pentru a ne arăta că atunci când este întuneric în viaţa noastră, când umblăm în penumbră, când suntem copleşiţi de disperare, El va veni ca să fie Lumina noastră, şi ne va permite să spunem:
Am auzit glasul lui Iisus spunând:

Eu sunt lumina acestei lumi întunecate;

Priveşte la mine; zorii tăi vor răsări;

Şi toate zilele tale vor străluci.

Am privit la Iisus, şi am găsit

În El Steaua mea, Soarele meu;

Şi în acea lumină a vieţii voi umbla

Până când zilele călătoriei se vor încheia.
Lumina lui Dumnezeu dată pentru întunericul în care ne aflăm noi acum, în special când suntem la începutul unui nou an, a fost atât de bine exprimată de Louise Raskins:
I-am spus omului care stătea la poarta anului:

Dă-mi o lumină pentru ca să pot păşi în siguranţă prin necunoscut.

Şi el mi-a răspuns: Intră în întuneric şi pune-ţi mâna în mâna lui Dumnezeu.

Aceasta va fi pentru tine mai bună decât o lumină şi mai sigură decât o cărare cunoscută.(Pr.A.Coniaris)

Duminica, 9 ianuarie, Sfanta Liturghie incepe la ora 11:30.

joi, 6 ianuarie 2011

Program Liturgic Ianuarie

Dragi membrii ai parohiei noastre,

Mai intai de toate va urez "La multi Ani!" tuturor.


Nadajduiesc ca ati avut cu totii parte de un Craciun cu pace si bucurii, iar Noul An il incepeti cu mai mult curaj si sperante innoite...
Mai jos gasiti programul liturgic al lunii ianuarie.  
Dumninica, 9 Ianuarie:
10:30 - Utrenia
11:30 - 14:00 Sf Liturghie si Cununie
14:00 - 15:00 - Sfintirea Apei celei Mari (Aghiasmei Mari)
Dumninica, 16 Ianuarie:
10:30 - Utrenia
11:30 - 13:00 Sf Liturghie
14:00 - 15:30 - Agapa prilejuita de hramul parohiei noastre.
Anul acesta vom organiza hramul intr-un cadru mai restrans, fara invitati, datorita lipsei de spatiu.
Cei care doriti sa va implicati in organizarea mesei de hram, va rog sa ne contactati la adresa:
Dumninica, 23 Ianuarie - NU VA FI SLUJBA LA LEEDS
Suntem invitati la hramul parohiei ortodoxe sarbe din Halifax.
Detaliile legate de programul zilei la Halifax le puteti gasi la link-ul de mai jos:
Dumninica, 30 Ianuarie, revenim la Leeds:
10:30 - Utrenia
11:30 - 13:30 Sf Liturghie

Va asteptam cu drag.

Doamne ajuta!
Parintele Constantin

miercuri, 5 ianuarie 2011

Din cuvântul Sf Ioan Maximovici la Botezul Domnului

Până acum, Ioan Botezătorul propovăduia pocăinţa, pregătind calea Domnului. Acum însuşi Domnul le strigă oamenilor: „Pocăiţi-vă!”. Acest glas nu este adresat doar oamenilor trăitori în vremea lui Hristos, ci cu aceste cuvinte Hristos li S-a adresat tuturor oamenilor din toate timpurile şi din toate veacurile. Am auzit şi noi aceste cuvinte în Evanghelie. Cât timp încă nu au încetat cântările sărbătoreşti ale Bobotezei, ele ne amintesc că vremea pocăinţei se apropie.

Textul integral se afla la
Nota. Nu uitati ca Praznicul Botezului Domnului este precedat de post!