joi, 28 februarie 2013

Cuvantul Saptamanii


 
Sfantul Gherman din Dobrogea
 
 
Sfantul Gherman din Dobrogea a trait in secolul al IV-lea, in vremea Sfantului Ioan Gura de Aur, fiind cel mai bun prieten al Sfantului Ioan Casian. Cei doi au imbratisat viata monahala si au ramas nedespartiti pana la moarte. Sfantul Cuvios Gherman este praznuit de Biserica Ortodoxa ii ziua de 29 februarie, iar in anii bisecti, in ziua de 28 februarie.
 
Sfantul Cuvios Gherman din Dobrogea s-a nascut in jurul anului 368, undeva in Dacia Pontica, probabil in localitatea Casimcea, din judetul Tulcea. El a imbratisat inca din tinerete viata monahala, intr-una din manastirile invecinate.
 
In jurul anului 377, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, Cuviosul Gherman pleaca in Tara Sfanta, la o manastire din Betleem, aproape de Pestera Nasterii Domnului, unde se nevoieste vreme de cativa ani. Mai apoi, cei doi sfinti pleaca spre pustia Egiptului.
 
In anul 399, dupa ce trec prin Egipt, petrecand o vreme cu marii asceti din aceste locuri si vizitand marile manastiri de pe Valea Nilului, din Muntele Nitriei si din Muntele Sinai, cei doi sfinti se opresc in Constantinopol, unde il intalnesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului. Acesta din urma, cunoscand vietuirea lor sfanta, ii hirotoneste pe amandoi: pe Ioan Casian intru diacon, iar pe Cuviosul Gherman intru preot.
 
In anul 404, Sfantul Ioan Gura de Aur este depus din scaun, de imparatul Arcadie, si exilat pentru a doua oara. Din aceasta cauza, Cuviosul Gherman, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, merge la Roma, spre a-l instiinta pe papa Inocentiu I despre cele petrecute cu Sfantul Ioan Gura de Aur.
 
In ziua de 29 februarie 405, pe cand cei doi se aflau la Roma, cautand sa-l ajute pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care fusese exilat a doua oara, Cuviosul Gherman trece la cele vesnice. Cu toate acestea, nu se stie sigur unde a murit Cuviosul Gherman, el putand muri atat in manastirea infiintata de Sfantul Ioan Casian, in Marsilia, cat si in manastirea sa de metanie, din Dacia Pontica, in jurul anului 415.
 
 




joi, 14 februarie 2013

Cuvantul Saptamanii

Valentine's Day - sarbatoarea indragostitilor?


Valentine's Day - sarbatoarea indragostitilor?

 
Sarbatorile sunt placute si asteptate de catre toti. In zilele de sarbatoare oamenii cinstesc ceea ce pentru ei este sfant si pretios, traiesc bucuria sarbatorii. Sarbatorile pot fi deosebite : de familie, nationale, religioase. La noi, la romani, una din aceste sarbatori a devenit Valentine's Day.

 
Cu aceasta ocazie avem parte de casatorii de proba, casatorii in tramvai, in metrou, in parc sau in scoli; dezmat public, imoralitate; declaratii de dragoste, programe speciale la TV si radio, felicitari, concursuri, premii; ziua indragostitilor, alegerea unui partener, chefuri monstruoase in statiuni turistice... La toate acestea se reduce sarbatoarea sfantului Valentin sau Valentine's Day din ziua de 14 februarie. O sarbatoare importata in Romania din SUA, cu toata recuzita de rigoare.

 
In iuresul comercial dezvoltat in jurul acestei sarbatori, putini ar putea spune cine a fost Sfantul Valentin si cum s-a ajuns ca el sa devina patronul indragostitilor.


Sursa cea mai bogata in informatii este cu siguranta internetul. De aici aflam ca Sfantul Valentin a trait in secolul II-III, in perioada imparatului Claudius al II-lea, care la un moment dat, a vazut ca soldatii necasatoriti sunt mai buni, mai detasati de problemele casei decat cei cu familie care se gandeau si la problemele casniciei, ale copiilor, ale sotiilor. El a dat un decret prin care interzicea oficierea casatoriilor soldatilor romani, tocmai pentru a-si rezerva o forta militara detasata de aceasta problema. Mucenicul Valentin a desconsiderat decretul, continuand sa-i casatoreasca pe crestinii care urmau sa fie inrolati pentru a lupta in legiunile romane. Pentru aceasta a fost aruncat in temnita, unde a vindecat pe fiica temnicerului de care se pare ca a fost indragostit. Fiind condamnat la moarte, in drum spre locul executiei i-a scris iubitei sale o scrisoare pe care a semnat-o ”Al tau Valentin”.De aici si obiceiul de a trimite in aceasta zi mesaje de dragoste.

 
Daca analizam cu atentie calendarul Bisericii Ortodoxe, dar si al Bisericii Catolice, nu vom gasi nici un sfant Valentin pomenit pe 14 februarie. In Calendarul Ortodox, pe parcursul unui an gasim urmatorii sfinti cu numele Valentin sau Valentina : Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie, Sfintii Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin - 24 octombrie, Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie.


Curios lucru este ca, anul martiriului Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie este identic cu cel al ”Sf. Valentin din internet”.
Iata pe scurt si viata Sfantului Ierarh Valentin. Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.


Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatul lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau. Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui.


Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni. Trei dintre discipolii lui Craton: Procul, Efiv si Apolonie, au fost si ei ucisi impreuna cu Sfantul Valentin, in anul 273. Particele din moastele Sfantului Mucenic Valentin se gasesc la Biserica Delea-Noua Calist din Bucuresti. Sfintele Moaste au fost primite in dar de la Episcopia din Terni, Italia, in anul 2005.


Nimic din viata acestui sfant ierarh mucenic nu se aseamana cu versiunea internautica. Nu gasim in viata sa nici cununii tainice, nici declaratii de dragoste.

 
Spunea parintele Savatie Bastovoi intr-un articol pe aceasta tema: "Nu trebuie sa primim soaptele demonice ale desfraului daca avem macar o mica simpatie pentru acest Sfant Valentin, iar daca ne place mai mult sa ramanem in desfrau, atunci sa-l uram pe acest Sfantul Valentin, sa-l uram cu adevarat, dupa cum si el a urat desfranarea noastra". Desfraul a inceput sa fie acoperit si justificat cu numele lui Valentin, mucenicul crestin, iar aceasta-i cu adevarat un lucru demonic.