miercuri, 23 iunie 2010

Cuvantul Saptamanii

Cuvant la Nasterea Sf. Ioan Botezatorul

"...Sa traim in realitate, atat cea din jur, cat si cea launtrica, oricat de neplacuta, incomoda (cui ii place sa se vada pe sine asa cum este?) sau smintitoare ar fi aceasta. Sa nu ne imbatam cu apa rece sau sa ne aburim constiinta cu cine stie ce infrumusetari pretins duhovnicesti, atat ale realitatii din jur, cat si ale celei launtrice. Nici nu avem nevoie sa dam buzna si, insfacand securea, sa incepem noi sa taiem in dreapta si stanga, sau chiar in noi insine. Sa primim grabnic botezul pocaintei, sa incepem, sau sa incercam, sa plangem incetisor, stiind ca Cel bland si smerit cu inima asteapta indelung sa ne intoarcem si sa fim vii”.
Sursa:

Postat de:
Parintele Constantin

sâmbătă, 19 iunie 2010

Dupa cum ai crezut

“…Şi a zis Iisus sutaşului: Du-te, fie ţie după cum ai crezut. Şi s-a însănătoşit sluga lui în ceasul acela…” Matei 8,5-13



Istoricii ne spun că atunci când Alexandru cel Mare cucerea un oraş, aprindea un foc mare. Toţi cei care i se supuneau înainte ca acel foc să se stingă nu aveau de ce să se teamă. Nu urmau să fie omorâţi sau făcuţi sclavi; erau eliberaţi.
În urmă cu 2000 de ani, Iisus Hristos a aprins un foc pe acest pământ. Flăcările lui de învăţătură evanghelică sunt răspândite în lumea întreagă. Toţi cei care vin la Domnul Iisus înainte ca flacăra vieţii lor să se stingă, nu au de ce să se teamă; vor fi binecuvântaţi şi fericiţi.
Vor auzi cuvintele Domnului Iisus: “Fie ţie după cum ai crezut”. (pr. G. Dimopoulos)

Duminica, 21 iunie Sfanta Liturghie incepe la ora 11:30.

joi, 17 iunie 2010

Cuvantul Saptamanii

Din convorbirea lui Nikolai Motovilov cu Sfantul Serafim de Sarov:





"Dobandirea Duhului Sfant este adevaratul scop al vietii crestine, in vreme ce rugaciunea, postul, pomenile si alte fapte bune facute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobandirii Duhului Sfant".





Textul intreg la: 
http://saraca.orthodoxphotos.com - un site pe care sunteti invitati sa-l vizitati!

Postat de:

Parintele Constantin

sâmbătă, 12 iunie 2010

Vedem asa cum suntem

“…Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat…”  Matei 6,22-33



Într-o vară, un pantofar din America a făcut o călătorie prin Europa. El a reuşit cumva să obţină o audienţă la Papa. Când s-a reîntors la muncă, prietenul lui l-a întrebat nerăbdător: “Spune-mi, Art, ce fel de om este Papa?” Art s-a gândit un moment, apoi a răspuns: “Poartă mărimea 39″.
Este evident că vedem aşa cum suntem. Pictorul vede lumea în culori, sculptorul în forme; muzicianul percepe lumea în sunete, şi economistul în mărfuri. Arătaţi-le la doi oameni exact aceeaşi imagine, şi fiecare va vedea ceva diferit în ea. Doi oameni privesc pe aceeaşi fereastră: unul vede noroiul de pe jos, celălalt vede stelele de pe cer.
Avem tendinţa de a vedea şi auzi lucrurile nu aşa cum sunt ele, ci aşa cum suntem noi. Cel care este plin de ură, vede doar oameni urâcioşi. Dacă ne simţim nesiguri pe noi înşine, ni se va părea că ceilalţi oameni ne ameninţă.
În mod constant îi judecăm pe ceilalţi după noi înşine. Hoţul este mult mai suspicios faţă de semenii săi decât este un om cinstit. Se spune că un rege al unui regat străvechi a ales un om bun şi un om rău dintre supuşii săi. Omului bun i-a spus: “Du-te în regatul meu şi găseşte un om rău”. Omul bun a căutat şi a căutat, dar nu a putut să găsească nici un om rău. Omului rău regele i-a spus: “Du-te în regatul meu şi găseşte un om bun”. Şi omul rău a căutat şi a căutat, dar nu a putut găsi nici un om bun.
Vedem aşa cum suntem.
Vedem doar lucrurile de care suntem cu adevărat interesaţi. Unii tineri, după ce tocmai s-au întors din primul război mondial, spuneau că Parisul era un oraş îngrozitor de murdar şi că nu existau acolo altceva decât bordeluri. Alţii povesteau că este un oraş frumos cu catedrale şi parcuri minunate.
Vedem aşa cum suntem. (pr. A.Coniaris)


Duminica, 13 iunie, Sfanta Liturghie, incepe la ora 11:30.

joi, 10 iunie 2010

Cuvantul Saptamanii

Un Crestinism fara Cruce?

Dojana pe care Petru o face Mantuitorului vine dintr-o mentalitate a unui “crestinism” fara Cruce.
Este mentalitatea multora dintre “crestinii” zilelor noastre, acei “crestini” de duminica, dar fara Vinerea Patimilor, acei “crestini” care umbla dupa darurile lui Hristos, dar care refuza cu obstinatie Crucea Sa. Este mentalitatea celor care aleg din Evanghelie numai ce convine “trupului” si “lumii”, dar care alearga cu atata nonsalanta pacatul atunci cand li se ofera o cale mai usoara.
Victime ale acestei mentalitati sunt toti “crestinii” care cred ca pot sa puna laolalta pe Hristos si Evanghelia Sa, cu hula, uciderile (avorturile si, in general, uceiderea pruncilor nenascuti), desfranarea, hotia, miciuna si cu toate celelate pacate….
Falsul crestinism al celor fara de Cruce nu ramane la nivelul vietii practice. El isi are teoreticienii sai. Multi teoretizeaza despre un astfel de “crestinism” din afara Bisericii si din afara perspective Evangheliei. ..

Sursa:
Preot Prof. Vasile Mihoc, in Meditatii la Evangheliile Duminicilor.

Postat de:

Parintele Constantin

sâmbătă, 5 iunie 2010

Oameni neobişnuiţi

“…Şi le-a zis: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni…” Matei 4,18-23




Oameni neobişnuiţi

Lumea a avut mereu nevoie de oameni neobişnuiţi. Iisus este Cel care face astfel de oameni.
El a chemat pescari obişnuiţi şi i-a făcut cei mai neobişnuiţi oameni de pe pământ.
Neobişnuit de integri.
Neobişnuiţi în iubirea lor pentru Dumnezeu.
Neobişnuiţi în iubirea lor pentru omenire.
Neobişnuiţi în disponibilitatea lor de slujire.
Un băiat creştin era odată angajat într-un magazin. Într-o zi, angajatorul său a plecat şi l-a lăsat pe băiat să aibă grijă de magazin. În curând a venit un client pentru a comanda nişte haine. În timp ce băiatul îi lua măsurile, bărbatul s-a aplecat spre el şi i-a şoptit: “O să îmi iei bine măsurile, nu? Stăpânul tău nu este aici.” Băiatul a răspuns: “Nu, dar celălalt Stăpân este.”
Neobişnuită integritate! “Veniţi după Mine”, ne spune Neobişnuitul Stăpân şi vă voi face oameni neobişnuiţi. “Tu eşti lumina lumii”, spune El. “Tu eşti sarea pământului.” (pr. A. Coniaris)

Duminica, 6 iunie, Sfanta Liturghie incepe la ora 11:30.


miercuri, 2 iunie 2010

Cuvantul Saptamanii

Despre Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel*





Anul acesta, pentru că am sărbătorit Paştile destul de timpuriu, respectiv la începutul lunii aprilie iar Rusaliile la sfârşitul lunii mai, Postul Sfinţilor Apostoli are o durată mult mai mare, ţinând din 31 mai până în 28 iunie inclusiv, adică patru săptămâni şi o zi. Ca asprime a postirii, Postul Sfinţilor Apostoli este unul mai uşor, în sensul în care are pe durata sa mai multe zile cu dezlegare la peşte, untdelemn şi vin. Modul de postire al creştinilor pe întreaga perioadă a acestui post este următoarea: toate zilele de luni, miercuri şi vineri sunt zile în care se consumă hrană fără untdelemn, adică fiertură de legume, fructe uscate şi proaspete, pâine şi apă; în celelalte zile ale săptămânii, adică marţi şi joi, se mănâncă hrană gătită cu untdelemn; în toate sâmbetele şi duminicile acestui Post, precum şi în 24 iunie, la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.
In acest Post crestinii pe langa rugaciunile zilnice obisnuiesc sa adauge si Acatistul Sfintilor Apostoli.




*Extras din Ziarul Lumina de luni 31 mai, autor pr. lect. dr. Lucian FARCAŞIU