marți, 30 septembrie 2008

Cuvantul Saptamanii

Rugaciunea staretilor de la Optina:
"Doamne, da-mi sa intampin cu liniste sufleteasca tot ce-mi va aduce ziua care incepe. Da-mi sa ma predau cu totul voii Tale sfinte. In fiecare ceas al acestei zile povatuieste-ma in toate si ajuta-ma. Chiar daca as primi necazuri si nenorociri in timpul zilei, invata-ma sa le primesc cu sufletul linistit si cu credinta tare, caci in toate este voia Ta cea sfanta. In toate cuvintele si faptele mele calauzeste-mi gandurile si simtamintele. In toate intamplarile neprevazute fa ca sa nu uit ca totul este trimis de sus de catre Tine. Invata-ma sa ma port drept si rational cu toti fratii mei, sa nu tulbur si sa nu supar pe nimeni. Doamne, da-mi putere sa duc greutatea zilei care incepe si toate intamplarile din cursul zilei. Calauzeste vointa mea si invata-ma sa ma rog, sa cred, sa nadajduiesc, sa rabd, sa iert si sa iubesc. Amin!"

Staretul Varsanufie de la Optina, Mostenire Duhovniceasca, Editura Egumenita.
Postat de: Parintele Constantin
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

duminică, 28 septembrie 2008

Eveniment Cultural in Suedia

Anul Sf Scripturi si al Sf Liturghii la Malmo, Suedia

Astăzi, 28 Septembrie 2008, în Duminica a 18-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Dr Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Pogorârea Sfântului Duh” din Malmö, Suedia. Cu acest prilej, în sfântul locaş, târnosit încă din 1987 de adormitul întru fericire Patriarh Teoctist, s-au sărbătorit cele două evenimente semnificative ale acestui an, împlinirea a 500 de ani de la tipărirea primei cărţi pe pământul românesc, Liturghierul, apărut la Târgovişte în anul 1508 şi 320 de ani de la tipărirea primei ediţii integrale în limba română a Sfintei Scripturi-Biblia, apărută la Bucureşti, în tipografia Mitropoliei, în anul 1688. La propunerea Preaferictului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat hotărârea ca anului 2008 să i se confere pe plan spiritual şi cultural, o conotaţie specială, fiind intitulat “Anul Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii”.
Evenimentul cultural şi spiritual de la Malmö se înscrie în şirul manifestărilor începute încă din vară în Arhiepiscopia Târgoviştei, iar Preasfinţitul Macarie a avut bucuria să arate numeroşilor credincioşi prezenţi, ediţia de lux a Liturghierului lui Macarie din 1508, retipărit anul acesta la Târgovişte după formatul original, precum şi ediţia Bibliei din 1688, retipărită în ediţie jubiliară în anul 1988, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române din Bucureşti.
Atât Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, cât şi Părintele Paroh Mihai Radu, au subliniat însemnătatea deosebită a acestor momente fundamentale pentru istoria, cultura şi spiritualitatea neamului nostru, dată fiind legătura profundă dintre Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie.
O altă manifestare similară cu cea de la Malmö se va organiza Duminică, 5 octombrie, în Parohia Ortodoxă Română din Göteborg, în biserica sfinţită în anul 1992 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord
Postat de: Parintele Constantin
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

joi, 25 septembrie 2008

Reminder - 12 Octombrie - IPS Mitropolit Iosif la Birmingham

Dragi membrii ai grupului ortodox uk,
In continuarea mesajului despre Sarbatoarea Romaneasca de la Birmingham, organizat de catre recent infiintata parohie romaneasca "Sfantul Apostol Andrei", avem deosebita bucurie de a va anunta si vizita chiriarhului nostru, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Iosif. Cu ocazia vizitei Inaltpreasfintiei sale in Anglia, parintele diacon Razvan Novacovschi va fi hirotonit preot pe seama nou infiintatei parohii din Birmingham, in mijlocul credinciosilor pe care urmeaza sa-i pastoreasca dupa voia vesnicului Arhiereu Iisus Hristos.
Este un prilej de a ne ruga impreuna la Sfanta Liturghie arhiereasca, de a vedea in ce consta Taina hirotoniei intru preot si de a intelege - pe cat omeneste ne sta in putinta in acele momente - care este rostul preotului in mijlocul comunitatii, mai ales in contextul diasporei.
Slujba Utreniei si Sfanta Liturghie se vor oficia la Saint Francis Hall din incinta campusului universitar din Birmingham, cu incepere de la orele 10:00. Incepand cu orele 13:00, parintele Razvan impreuna cu Consiliul Parohial va invita la un barbeque, apeland totodata la generozitatea dumneavoastra pentru strangerea de fonduri in vederea achizitionarii de obiecte bisericesti (potir, disc, icoane, carti de slujba, etc.), obiecte ce reprezinta fundamentul infiintarii unei comunitati crestin-ortodoxe si fara de care slujbele bisericesti nu ar putea fi tinute.
Locatia:
St. Francis Hall, University of Birmingham Chaplaincy (Opposite no 100)
Edgbaston Park Road
Birmingham, B15 2UD
Persoana contact: Parintele Razvan
Mobile: 07890 996889
Postat de: Parintele Constantin
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

marți, 23 septembrie 2008

Cuvantul Saptamanii

Arhimandritul Sofronie, despre Sfantul Siluan Athonitul (praznuit la 24 septembrie):
"Ceea ce uimea la Sfântul Siluan era neobişnuita subţirime a minţii sale lăuntrice şi deosebita sa intuiţie duhovnicească. Trăirea păcatului la el, chiar mai înainte de a i se arăta Domnul, dar mai ales după aceasta şi în tot restul vieţii sale, era excepţional de adâncă şi de puternică; inima îl durea în chip de nesuportat, şi de aceea şi pocăinţa lui era cu o tânjire de nestăvilit, cu plâns, fără alinare câtă vreme nu simţea în suflet iertarea lui Dumnezeu. Multora, aceasta ar putea să li se pară curios, iar unora poate chiar exagerat, dar pilda Sfântului Siluan nu este pentru toţi.
În căinţa sa pentru păcat, el căuta nu doar o simplă iertare, pe care uşor o dă Dumnezeu, poate şi numai pentru un singur suspin de părere de rău, ci o iertare atotcuprinzătoare, aşa încât sufletul să simtă desluşit în sine harul. El cerea de la Dumnezeu puterea de a nu mai repeta păcatul, de este cu putinţă, niciodată; se ruga la Dumnezeu să se izbăvească de lucrarea “legii păcatului” din noi (Rom. 7, 23). El trăia urmările păcatului - pierderea harului- atât de puternic şi de dureros, încât se temea de a repeta o asemenea experienţă. Îndepărtarea dragostei lui Dumnezeu şi a păcii lui Hristos de la suflet, erau pentru el mai cumplite decât orice. Conştiinţa că scârbeşte pe Dumnezeu, pe un asemenea Dumnezeu, blând şi smerit - îi era de nesuportat. Trecea prin cele mai adânci suferinţe ale conştiinţei care greşeşte împotriva sfintei dragoste a lui Hristos. Cine cunoaşte dragostea în planul omenesc, să zicem pentru părinţi, dacă a săvârşit vreun păcat împotriva acelei iubiri, acela ştie cât de nesuportat poate fi chinul conştiinţei; dar tot ce se poate întâmpla în lumea relaţiilor sufleteşti nu este decât o palidă umbră în comparaţie cu relaţiile duhovniceşti cu Dumnezeu".
Traducere: Ierom. Rafail Noica
Sfinte Prea Cuvioase Parinte Siluan, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!
Postat de:
Parintele Constantin
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

sâmbătă, 20 septembrie 2008

Invitatie: Duminica, 12 Octombrie - Birmingham

Dragi membrii ai grupului ortodox uk,

Duminica, 12 octombrie, recent infiintata parohie "Sfantul Apostol Andrei" va invita sa participati la o Sarbatoare Romaneasca.
Slujba Utreniei si Sfanta Liturghie se vor oficia la Saint Francis Hall din incinta campusului universitar din Birmingham, cu incepere de la orele 10:00.
Incepand cu orele 13:00, parintele diacon Razvan impreuna cu Consiliul Parohial va invita la un barbeque, apeland totodata la generozitatea dumneavoastra pentru strangerea de fonduri in vederea achizitionarii de obiecte bisericesti (potir, disc, icoane, carti de slujba, etc.), obiecte ce reprezinta fundamentul infiintarii unei comunitati crestin-ortodoxe si fara de care slujbele bisericesti nu ar putea fi tinute.
Parohia "Sfantul Apostol Andrei" a primit binecuvantarea chiriarhului locului, Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala pentru a se infiinta si oficia slujbe dupa randuiala Bisericii Ortodoxe, pentru toti romanii din zona West Midlands, cat si pentru cei care-L cauta si-L marturisesc pe Hristos in credinta ortodoxa.

Locatia:
St. Francis Hall, University of Birmingham Chaplaincy (Opposite no 100)
Edgbaston Park Road
Birmingham, B15 2UD

Persoana contact:
Parintele Diacon Razvan: e-mail: rnovacovschi@hotmail.com
mobile: 07890 996889

Intrucat pana la hirotonia parintelui diacon Razvan in treapta preotiei am fost randuit de IPS Mitropolit Iosif sa sprijin comunitatea romaneasca din Birmingham prin oficierea slujbelor bisericesti, nu vom putea avea slujba Sfintei Liturghii la Mirfield, in ziua de 12 octombrie.

Postat de:
Parintele Constantin
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

marți, 16 septembrie 2008

Cuvantul Saptamanii

Metropolitan Kallistos Ware of Diokleia, about the paradox of the Ortdodox Church:
"... I would make only one qualification: what I could not have appreciated back in 1952, but what today I see much more clearly, is the deeply enigmatic character of Orthodoxy, its many antitheses and polarities. The paradox of Orthodox life in the twentieth century is summed up by Father Lev Gillet, himself a Westerner who made the journey to Orthodoxy, in words which come closer to the heart of the matter than any others that I can recall:
O strange Orthodox Church, so poor and so weak... maintained as if by a miracle through so many vicissitudes and struggles; Church of contrasts, so traditional and yet at the same time so free, so archaic and yet so alive, so ritualistic and yet so personally mystical; Church where the Evangelical pearl of great price is preciously safeguarded — yet often beneath a layer of dust... Church which has so frequently proved incapable of action — yet which knows, as does no other, how to sing the joy of Pascha!
Father Lev Gillet, in Vincent Bourne, La Quête de Vérité d'Irénée Winnaert (Geneva: Labor et Fides, 1966), 335.
Traducerea in romana:

Mitropolitul Kallistos Ware al Diocleei, despre paradoxul Bisericii Ortodoxe:

“…As face numai o precizare: ceea ce nu as fi putut aprecia in 1952 (anul convertirii, n.n), dar care pe care astazi il vad mult mai clar, este adancul caracter enigmatic al Ortodoxiei, cu multele antiteze si polaritati. Paradoxul vietii de ortodox in secolul XX este sintetizat de catre parintele Lev Gillet - el insusi un vest-european care a facut calea catre Ortodoxie - in cuvinte care imi sunt mai aproape inimii in aceasta privinta decat oricare altele pe care mi le pot aminti:
O, ciudata Biserica Ortodoxa, atat de saraca si atat de slaba...tinuta ca prin minune, prin atat de multe vicisitudini si lupte; Biserica a contrastelor, atat de traditionala dar in acelasi timp atat de libera, atat de arhaica, dar inca atat de vie, atat de ritualistica, si inca atat de personal mistica; Biserica unde perla evanghelica cea de mult pret este aparata cu pretuire – inca adesea (aflata) sub un strat de praf… Biserica ce atat de des s-a dovedit incapabila de actiune – dar inca una care stie, ca nimeni alta, cum sa cante bucuria Pastelui!
Parintele Lev Gillet, in Vincent Bourne, La Quête de Vérité d'Irénée Winnaert (Geneva: Labor et Fides, 1966), 335.
Textul intreg in limba engleza la link-ul:
Postat de:
Parintele Constantin
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

marți, 9 septembrie 2008

Cuvantul Saptamanii

Despre Inaltarea Sfintei Cruci si despre insemnatatea ei

Inaltarea Sfintei Cruci, (14 septembrie), este cea mai veche sarbatoare ortodoxa in­chinata cinstirii lemnului sfant. In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:
- Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusali­mului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;
- Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusa­lim.
Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.
Parintele Constantin Galeriu, despre Semnul Sfintei Cruci:
“…Sa amintim acum putin si despre semnul insusi al Crucii si despre marturia pe care o da crestinul prin ea. Stim ca semnul sfintei Cruci se face astfel: impreunam primele trei degete ale mainii drepte, iar celelalte doua le lipim de podul palmei; si asa, cu varful celor trei degete unite ne insemnam la frunte, la piept, pe umarul drept si pe cel stang, rostind deodata cu el: in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, amin; si anume: cand zicem "in numele Tatalui", ne insemnam la frunte ; cand zicem "si al Fiului", ne insemnam la piept; cand zicem "si al Sfantului Duh", ne insemnam umarul drept si apoi cel stang, incheind cu "Amin".
Savarsit astfel, se poate spune ca semnul Crucii concentreaza in el esenta credintei noastre, este o invatatura pe scurt a legii crestine. "Facandu-mi dimineata semnul Sfintei Cruci - spunea un credincios preotului lui - simt ca imi marturisesc ceea ce este fundamental in credinta noastra ortodoxa si ma simt "prins in Hristos, in Biserica Lui ca mladita in vita".
Aceasta o simte orice crestin dreptmaritor, fie facandu-si semnul Crucii, fie cand se inchina in fata chipului ei. Simte legatura lui cu Hristos; simte ca prin Duhul Sfant se impartaseste din viata, din lumina si din iubirea lui Dumnezeu Care in marea-I iubire de lume ne-a daruit pe Unul-Nascut Fiul Sau... (Ioan III, 16) ; simte surparea distantei, a despartirii de Dumnezeu provocata de pacat si impacarea prin Cei ce "ne-a impacat prin Cruce" (Efes. II, 16) ; simte credinciosul cu o nadejde vie ca in el insusi, incepand de la botez, de la "nasterea lui cea din apa si din duh" si prin voia statornica de a crucifica pacatul, egocentrismul, acesta se biruie. "Cei ce sunt ai lui Hristos Iisus si-au rastignit trupul impreuna cu patimile si cu poftele" (Gal. V, 24) ; si se simte totdeauna intarit, pazit de cel rau prin acest semn, dupa cum si canta Biserica : "Doamne, arma asupra diavolului, Crucea Ta o ai dat noua"; se simte tot mai mult partas Duhului Crucii lui Hristos, innoirii prin ea ca o arvuna a invierii, si indemnat sa iubeasca si el cu iubirea lui Hristos, in chipul Lui: si inaltindu-se catre Dumnezeu si daruindu-se imbratisind pe semeni, lumea, asa cum imbratiseaza bratele Crucii..."
Un frumos chinonic la Inaltarea Sfintei Cruci cantat de grupul de psalti ai Patriarhiei Romane puteti asculta la link-ul:
http://video.crestinortodox.ro/Inaltarea_Sfintei_Cruci_Chinonic-20000066.html

duminică, 7 septembrie 2008

8 Septembrie - Nasterea Maicii Domnului - Sinaxar


















In această luna, în ziua a opta, pomenirea Nasterii Preasfintei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria.
Tatal Sfintei Fecioare, Ioachim, se tragea din neam imparatesc. Acesta cu toate ca-si ducea la Dumnezeu darurile indoite, ca un iubitor de Dumnezeu şi bogat ce era; dar pentru nerodire era defaimat caci erau sterpi si nu aveau copii. De aceea mahnindu-se la inima, el in munte, iar femeia lui Ana in gradină, se rugau cu lacrimi lui Dumnezeu, Care ascultandu-i, le-a dat rod sfant pantecelui, pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.
Iar Sfanta Ana se tragea din Matan al douazeci si treilea din neamul lui David si al lui Solomon; acesta a luat pe Maria din neamul lui Iuda, si a nascut pe Iacov tatal lui Iosif teslarul, si trei fete: pe Maria, Sovi si pe Ana. Maria a nascut pe Salomi moasa; Sovi a nascut pe Elisabeta, iar Ana a nascut pe Nascatoarea de Dumnezeu.
Deci Preasfânta este nepoata a lui Matan si a Mariei femeia sa. Iar Elisabeta si Salomi erau nepoate ale Anei de surori, si verisoare cu Nascatoarea de Dumnezeu.

Naşterea Maicii Domnului, dupa Sinaxarul Parintelui Macarie de la Manastirea Simonos-Petras, Sfantul Munte Athos

Sursa:

PS:
Si pentru ca in unele parti ale Romaniei, in special in zona Moldovei, cei care poarta numele Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioarei Maria isi serbeaza maine onomastica, le uram toate cele catre mantuire, iar Domnul sa ii pazeasca intru multi ani!

Parintele Constantin
===================================================================

Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord Comunicat de Presa

Duminica 7 septembrie 2008, in biserica Parohiei Ortodoxe Romane „Sfanta Treime” din Stockholm, dupa oficierea Dumnezeiestii Liturghii, Preasfintitul Dr Macarie Dragoi, Episcopul Europei de Nord, impreuna cu parintii slujitori din aceasta comunitate, au savarsit o slujba de pomenire pentru Mitropolitul Andrei Saguna (1808-1873). Comemorarea de la Stockholm se inscrie in sirul manifestarilor dedicate implinirii in acest an a 200 de ani de la nastere si a 135 de la mutarea la cele vesnice a ierarhului numit pe drept cuvant „apostolul romanilor ortodocsi din Transilvania”.
In cuvantul sau de omagiere, Preasfintitul Parinte Episcop Macarie a evocat figura luminoasa a Mitropolitului Andrei Saguna, aratand ca personalitatea sa a fost si va ramane un reper de mare insemnatate in cultura si spiritualitatea romaneasca si universala, prin faptul ca s-a dovedit a fi in acelasi timp un bun roman si un vrednic pastor, cu deschidere spre valorile universale, statornic in credinta stramoseasca si un foarte mare misionar, reusind astfel sa dea o dimensiune si o stralucire aparte vietii bisericesti, culturale si nationale a romanilor din Ardeal, Banat, Crisana si Maramures.
Un alt cuvant de cinstire a fost rostit de cercetatorul Dr. George Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si Suedia, care si-a exprimat bucuria sa poata vorbi despre marele prelat si in calitatea sa de fost invatacel al primului gimnaziu intemeiat de Andrei Saguna la Brasov, in anul 1850, astazi Colegiul National „Andrei Saguna”, fiind una dintre cele mai vechi scoli superioare romanesti. Domnia sa vorbit in mod deosebit despre rolul ilustrului arhiereu in viata bisericeasca, culturala si nationala a romanilor ardeleni din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.


DEPARTAMENTUL DE INFORMARE, MASS MEDIA SI RELATII PUBLICE AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMANE A EUROPEI DE NORD.

Postat de:
Parintele Constantin
==================================================================

marți, 2 septembrie 2008

Cuvantul Saptamanii

Parintele Teofil Paraian, din apoftegmele Parintelui Arsenie Boca:

In mintea stramba si lucrul drept se stramba

"Asa obisnuia sa spuna Parintele Arsenie, care urmarea pentru oameni o minte dreapta si lucruri drepte si indreptare spre mintea cea buna. Valoarea acestui cuvant o intuiesc toti cei ce il aud, si asta se intampla des, caci noi il aducem inaintea vizitatorilor si inchinatorilor nostri, mai ales atunci cand au prilejul sa vada o pictura a Parintelui Arsenie reprezentand Adormirea Maicii Domnului, pictura in fata careia se opresc cu admiratie multi dintre cei ce viziteaza Manastirea Brancoveanu de la Sambata. Mintea se stramba in urma patimilor si se indreapta pe masura curatirii de patimi. Cand mintea se indreapta, vede lucrurile drept, deci asa cum sunt ele".

Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima

"Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima, adica de la informatie la convingere. Oameni de informatie religioasa sunt mai multi decat cei ce au convingeri religioase. E necesara si informatia, care adeseori se face prin auzire. Dar a ramane la informatie inseamna doar a fi la inceputul drumului, „la urechi”. Pana la inima mai e o cale lunga, cea mai lunga cale”.

Sursa: Site-ul Manastirii Brancoveanu - Sambata de Sus
http://www.manastireabrancoveanu.ro/personalitati/teofil/carti/t303.html

===================================================================

luni, 1 septembrie 2008

7 Sept. 2008 - Invitatie: Parohia Ortodoxa Romana din Nottingham

Dragi membrii ai grupului ortodoxuk,

Asa cum anuntam saptamana trecuta, o noua parohie romaneasca a luat fiinta la Nottingham, avand hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel".
In ziua de 7 septembrie a.c., parohia isi va inaugura inceputul prin slujirea Sfintei Liturghii, oficiata de protoiereul pentru Anglia, parintele Silviu Pufulete de la parohia "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din Londra, impreuna cu un sobor de preoti de la celelalte parohii romanesti din Anglia. Cu acest prilej, va adresez tuturor invitatia de a ne alatura romanilor din zona Nottingham la bucuria acestui eveniment din viata parohiei lor.

Adresa:
Memorial Hall, Bramcote, Church Street, NG9 3HD, Nottingham

Slujba de dimineata (Utrenia) va incepe la orele 10:00, iar Sfanta Liturghie la orele 11:00.


Domnul sa ne ajute!

Parintele Constantin Popescu

PS. In ziua de 7 Sept. a.c, nu va fi slujba la biserica noastra din Mirfield.


=======================================================

01.08.2008 - Inceputul anului bisericesc

In fiecare an, la 1 septembrie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste inceputul noului an bisericesc, sarbatoare cunoscuta in vechime si sub numele de "Indictul" (indiction la romani insemna porunca, aratare, iar obiceiul era ca anul sa inceapa de la acest "indiction", adica de la 1 septembrie). In aceasta zi, biserica evoca intrarea Domnului in Sinagoga din Nazaret, cand avea numai 12 ani. El a deschis, atunci, Cartea Proorocului Isaia, exact acolo unde erau zugravite chiar venirea Mantuitorului si lucrarea Sa in lume, cu aceste cuvinte: "Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns sa binevestesc saracilor. M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa propovaduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; sa slobozesc pe cei apasati si sa vestesc anul cel placut al Domnului".
Toti cei prezenti in sinagoga l-au vazut cum inchide cartea si l-au ascultat pe Dumnezeul copil, de-a dreptul inmarmuriti, spunandu-le, asa cum consemneaza Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan: "Astazi, s-a implinit Scriptura in urechile voastre!". De asemenea, traditia spune ca şi poporul evreu a intrat in Tara Fagaduintei în aceasta luna de Septembrie.

Sursa: Site-ul Mitropoliei Olteniei

http://www.m-ol.ro/%20index.phpoption=%20com_content&task=view&id=4087

Postat de:
Parintele Constantin